eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A palesztinok meghirdették a "harag napját"

A "harag napját" hirdette meg szerdára Mahmúd Abbász palesztin elnök Ciszjordániát kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalma tiltakozásul a jeruzsálemi al-Aksza mecsethez vezető kapuknál felállított detektoros beléptetés és az emiatt kitört zavargások sebesültjei miatt - jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli honlap kedden.

Mahmúd Abbász felhívásához csatlakozott a Fatahnál radikálisabb iszlamista irányzatot képviselő Hamász és az Iszlám Dzsihád mozgalom is, melyek Ciszjordániában és a Gázai övezetben is tüntetésekre szólították szerdára híveiket.

A Fatah vezetői "terrorista eljárásnak", valamint Izrael kelet-jeruzsálemiek elleni heves és szervezett támadásának nevezték az új beléptetőkapukat és biztonsági intézkedéseket.

A Fatah arra is buzdította a palesztinokat, hogy menjenek tömegesen tiltakozni az izraeli útellenőrző pontokhoz, és a pénteki ünnepi imát is köztereken tartsák meg az al-Aksza mecset helyett.

Mohamed Ahmed Huszein jeruzsálemi főmufti is élesen bírálta a detektoros kapukat, és a belépés megtagadására szólította fel a muzulmán hívőket, mert az új eszközök szerinte megváltoztatják az eddigi helyzetet, a status quót.

A status quo értelmében az al-Aksza mecsetnél csakis a muszlimoké a vallási felügyelet, és a nem muzulmánoknak tilos vallásuk gyakorlása, kizárólag turistaként látogathatják meg ezt a muzulmán szent helyet.

A két napja tartó tiltakozó hullámot a Jeruzsálem óvárosában bevezetett új biztonsági intézkedések okozták, ugyanis Izrael a pénteki merényletet követően újra megnyitott Mecsetek teréhez fémdetektoros kapukat, és a mecsetek környékére térfigyelő kamerákat telepített.

A változtatások miatt kitört hétfő éjjeli zavargásokban a Nemzetközi Vörös Félhold Társaság (IFRC) jelentése szerint a tömegoszlató fegyverek bevetése nyomán tizenöt demonstrálót, köztük a Palesztin Nemzeti Kezdeményezés párt elnökét, Musztafa Bargutit gumilövedékek sebesítették meg.

A feszültség növekedésére utal, hogy kedden a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területen, egy Hebron melletti kereszteződésben egy palesztin autójával izraeli katonák közé hajtott, s két katonát könnyebben megsebesített. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint a merénylőt a biztonságiak a helyszínen lelőtték.

A Mecsetek tere, izraeli nevén a Templomhegy ad otthont az iszlám harmadik legszentebb helyének, az al-Aksza mecsetnek, de a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban ezen a téren állt a legszentebb hely, a jeruzsálemi Szentély.

A kényes egyensúly fenntartását a status quo, a korábbi állapot megőrzésével igyekeznek biztosítani. Minden változtatás súlyos politikai feszültséget okozhat nem csak a palesztinok körében, hanem az egész iszlám világban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×