INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

franciaország

választás

szocialista párt

visszaesés

A szocialisták elismerték a "példátlan visszaesést"

InfoRádió / MTI

A francia nemzetgyűlési választások első fordulóját "a teljes baloldal és azon belül a Szocialista Párt (PS) példátlan visszaesése jellemezte" - mondta vasárnap este Jean-Christophe Cambadélis, a PS főtitkára.

A parlamenti alsóházban eddig több mint háromszáz képviselővel rendelkező és a májusig kormányzó PS történelmi vereséget szenvedett a vasárnapi első fordulóban, s a becslések szerint alig 20-35 fős frakciója lesz az új nemzetgyűlésben. A frakcióalapításhoz legalább 15 képviselőre van szükség.

Jean-Christophe Cambadélis egyébként nem jutott be a második fordulóba abban a párizsi választókerületben, ahol 1997 óta volt képviselő.

Marine Le Pen, a 14 százalékos támogatottsággal harmadik helyen végzett Nemzeti Front elnöke "erős mozgósításra" kérte a "hazafias választókat" a második fordulóban, miután megfogalmazása szerint "katasztrofális" volt a választók részvétele az első fordulóban.

"Ez a választás semmilyen lelkesedést nem váltott ki a franciákból (...) a hazafias választóknak tömegesen kell az urnákhoz járulniuk jövő vasárnap" - mondta a Nemzeti Front elnöke rövid beszédében választókörzetében, az észak-franciaországi Hénin-Beaumont-ban.

Az elnökválasztáson 33 százalékos támogatottsággal és közel 11 milliós táborral történelmi sikert elérő Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Front a becslések szerint nem tud frakciót alakítani, a pártnak maximum tíz képviselője tud a második fordulóban mandátumot szerezni. Marine Le Pen pártjának eddig két képviselője volt a nemzetgyűlésben.

Marine Len a pártja eredményét nem kommentálta, azt viszont bejelentette, hogy saját választókörzetében ő áll az élen a szavazatok 45 százalékával, ahol a második fordulóban az elnöki párt jelöltjével kell megküzdenie. Ez a harmadik alkalom, hogy Marine Le Pen elindul a képviselői helyért Hénin-Beaumont-ban, ahol 2007-ben és 2012-ben nem választották meg, most először viszont esélye van arra, hogy mandátumot szerezzen.

A becslések szerint országosan Emmanuel Macron elnök pártja, A Köztársaság lendületben (LREM) a szavazatok 32,2 százalékával végzett az élen az első fordulóban, s ezzel az eredménnyel az 577 képviselői helyből 380-430-at, azaz abszolút többséget szerezhet a jövő vasárnapi második fordulóban.

A választásra jogosult mintegy 47 millió francia állampolgár alig 49 százaléka járult az urnákhoz. Az alacsony részvétel miatt a vártnál kevesebb helyen juthat be három jelölt a jövő vasárnapi második fordulóba, ami felerősítheti Macron pártjának győzelmi arányát.

A kétfordulós választáson a parlament alsóháza, a nemzetgyűlés 577 képviselőjét választják meg 7882-jelölt közül a franciák: a szavazásra jogosultak csak egyéni jelöltekre szavaznak, pártlisták nincsenek. Azokban a választókörzetekben, ahol egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, második fordulót rendeznek, ahová azok a jelöltek jutnak be, akik több mint 12,5 százalékos eredményt értek el az első fordulóban.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018