eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Talán jobb is az Egyesült Államok nélkül folytatni a klímaharcot

Talán jobb is az Egyesült Államok nélkül folytatni a klímaharcot

Nem csatlakozott az amerikai elnök a G7-es csúcsértekezleten azon országokhoz, amelyek kijelentették, erősen elkötelezték magukat a párizsi klímaegyezmény mellett. Később Donald Trump Twitter-bejegyzésben közölte, hogy ezen a héten fog határozni az ügyben. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint Amerika épp azzal marad le a gazdasági versenyben, ha figyelmen kívül hagyja a klímapolitikát.

„Azon gondolkoznak az amerikaiak, hogy újratárgyalást kérnek, és ha mégis bent maradnának az egyezményben, akkor a vállalásaikat enyhíteni szeretnék” - mondta Ürge-Vorsatz Diána a CEU oktatója, a Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület munkatársa.

Hozzátette: ha ilyen áron bent maradnak az egyezményben, lehet, hogy annyira felhígítják az egészet, vagy

annyira szeretnék az egészet blokkolni, hogy problémássá válhat az egész végrehajtása, ráadásul ezzel a morált is ronthatnák.

Elmondta: az már most is elég nyilvánvaló, hogy az a pénzösszeg, amit az Egyesült Államok megígért a fejlődő országok támogatására, valószínűleg eltűnt a költségvetésből – legalábbis az, ami az idei évre vonatkozik.

„Ezek pedig nagyon fontos elemei a Párizsi Egyezmény végrehajtásának” - hangsúlyozta a kutató.

„Pár hónappal ezelőtt még nagyon meg voltunk ijedve.

Attól tartottunk, hogy mivel annyira egyszerre, egymás mellett jelentett be minden lépést az Egyesült Államok és Kína – a két legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátó –, hogy ha az Egyesült Államok kilép, az nem indít-e be esetleg egy dominó-effektust” - közölte Ürge-Vorsatz Diána.

Hozzátette: most azonban úgy látszik, hogy nem ez történne. Sőt, inkább az látszik, hogy

Kína és esetleg India meglátnák – már meg is látták – azt a lehetőséget, hogy átvegyék az éghajlatváltozás elleni harc vezető szerepét. Felismerték azt, hogy ez nemcsak egy kényszer a gazdaság számára, de sokkal inkább üzleti lehetőség.

A Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület munkatársa úgy látja, hogy beindult egy hatalmas energiaforradalom, ami már 21. századi technológiákat, és Big data alapú új gondolkodásmódot és műszaki megoldásokat hoz, míg az Egyesült Államok próbálja a gazdaságát visszatéríteni inkább a 19., legjobb esetben a 20. századi technológiákba.

Talán jobb is az Egyesült Államok nélkül folytatni a klímaharcot

„Azt is nagyon fontos látni, hogy a kibocsátások csökkentése nemcsak szövetségi úton történik, hanem nagyon nagy szerepe van ebben az egyes államoknak, a városoknak és a cégeknek. Ők pedig nagyon erősen elindultak a csökkentés irányába, mert meglátták ők is a gazdasági lehetőséget ebben. Ezért ők nem valószínű, hogy vissza fognak fordulni” - közölte az éghajlatkutató.

Ürge-Vorsatz Diána véleménye szerint azért természetesen nagy baj, ha szövetségi szinten az ezzel kapcsolatos szabályozásokat visszavonják, de ez még nem fogja teljesen tönkretenni azokat a folyamatokat, amik beindultak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×