eur:
393.01
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Feledy: a Merkel-Macron-tengely lenne jó az EU-nak

Feledy: a Merkel-Macron-tengely lenne jó az EU-nak

Az előrehozott választás növelheti Theresa May brit miniszterelnök mozgásterét – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Feledy Botond. A külpolitikai elemző hozzátette: leginkább akkor működhet tovább az unióban a német-francia tengely, ha Franciaországban a centrista Emmanuel Macron nyeri az államfőválasztást, Németországban pedig ismét Angela Merkelt választják kancellárrá.

Theresa May brit miniszterelnök alkalmazkodóképesebbé válhat európai tárgyalópartnerei felé az előrehozott parlamenti választás nyomán – fogalmazott Feledy Botond külpolitikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában. 

A szakértő szerint a legjobb esetben az történhet, hogy a szombati európai csúcson ajánlott kétszakaszos tárgyalási technikát elfogadják Brüsszel részéről.

Feledy Botond hozzátette, hogy a június 8-re kiírt brit voksolás után

a Brexit-tárgyalásoknak fel kell gyorsulniuk.

„A határidő ketyeg. A márciusi indítással két év van, és az borzasztó rövid idő. Ezalatt a világon ekkora szerződést még nem tárgyaltak le” - vélekedett.

A szeptemberi németországi választás tekintetében Feledy Botond a Saar-vidéki választást tartotta tanulságosnak, amelyen Angela Merkel kancellár pártja, a CDU nem, hogy vesztett pozíciójából, de növelte is támogatottságát.

Amennyiben Franciaországban a centrista Emmanuel Macron nyeri az államfőválasztást, az Feledy Botond szerint ígéretes az unió szempontjából, mert hagyományos liberális piacbarát hozzáállása belsőpiac-kompatibilis, valamint a radikális jobboldali Marine LePen esetleges győzelmével szemben így tovább működhetne a német-francia tengely.

„Az unió jövője szempontjából a Merkel-Macron-tengely az, amely képes lehet rövid időn belül gyors tervet átvinni és letenni az asztalra a többi 25 tagállam elé. AZ EU számára ez a leggyorsabb megoldás-páros, ami szóba jöhet. Schulznál sokkal több a bizonytalanság” - közölte.

Feledy Botond úgy látta, hogy esetleges választási győzelmük után Merkel és Macron nem engedheti meg magának, hogy ne kezdődjön meg már a Brexit-tárgyalások alatt az unió reformja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×