INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

feledy botond

aréna

nagy-britannia

németország

theresa may

angela merkel

emmanuel macron

Feledy: a Merkel-Macron-tengely lenne jó az EU-nak

Feledy: a Merkel-Macron-tengely lenne jó az EU-nak

Infostart / InfoRádió

Az előrehozott választás növelheti Theresa May brit miniszterelnök mozgásterét – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Feledy Botond. A külpolitikai elemző hozzátette: leginkább akkor működhet tovább az unióban a német-francia tengely, ha Franciaországban a centrista Emmanuel Macron nyeri az államfőválasztást, Németországban pedig ismét Angela Merkelt választják kancellárrá.

Theresa May brit miniszterelnök alkalmazkodóképesebbé válhat európai tárgyalópartnerei felé az előrehozott parlamenti választás nyomán – fogalmazott Feledy Botond külpolitikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában. 

A szakértő szerint a legjobb esetben az történhet, hogy a szombati európai csúcson ajánlott kétszakaszos tárgyalási technikát elfogadják Brüsszel részéről.

Feledy Botond hozzátette, hogy a június 8-re kiírt brit voksolás után

a Brexit-tárgyalásoknak fel kell gyorsulniuk.

„A határidő ketyeg. A márciusi indítással két év van, és az borzasztó rövid idő. Ezalatt a világon ekkora szerződést még nem tárgyaltak le” - vélekedett.

A szeptemberi németországi választás tekintetében Feledy Botond a Saar-vidéki választást tartotta tanulságosnak, amelyen Angela Merkel kancellár pártja, a CDU nem, hogy vesztett pozíciójából, de növelte is támogatottságát.

Amennyiben Franciaországban a centrista Emmanuel Macron nyeri az államfőválasztást, az Feledy Botond szerint ígéretes az unió szempontjából, mert hagyományos liberális piacbarát hozzáállása belsőpiac-kompatibilis, valamint a radikális jobboldali Marine LePen esetleges győzelmével szemben így tovább működhetne a német-francia tengely.

„Az unió jövője szempontjából a Merkel-Macron-tengely az, amely képes lehet rövid időn belül gyors tervet átvinni és letenni az asztalra a többi 25 tagállam elé. AZ EU számára ez a leggyorsabb megoldás-páros, ami szóba jöhet. Schulznál sokkal több a bizonytalanság” - közölte.

Feledy Botond úgy látta, hogy esetleges választási győzelmük után Merkel és Macron nem engedheti meg magának, hogy ne kezdődjön meg már a Brexit-tárgyalások alatt az unió reformja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018