eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Renzi: véget kell vetni annak, hogy az EU-ban mások a mi pénzünkből húzzanak fel falakat

Renzi: véget kell vetni annak, hogy az EU-ban mások a mi pénzünkből húzzanak fel falakat

A migrációról, az eurózónából való kilépésről és a vagyonadó bevezetéséről is szó volt az olasz Demokrata Párt főtitkár-jelöltjeinek televíziós vitájában. A legesélyesebb Matteo Renzi, volt olasz kormányfő kijelentette, hogy az uniónak változtatni kell migrációs politikáján.

A hétvégén választanak főtitkárt a római balközép kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt számára a párt szavazói, így a tömörülés élére pályázó politikusok – Matteo Renzi, Michele Emiliano és Andrea Orlando – az egyik olasz hírtelevízión válaszoltak újságírók és nézők kérdéseire.

Renzi: véget kell vetni annak, hogy az EU-ban mások a mi pénzünkből húzzanak fel falakat

A vita az MTI tudósítása alapján a legaktuálisabb olaszországi problémákat érintette az abortusztól, az Alitalia olasz légitársaság csődhelyzetén át, a következő olasz kormány összetételéig. A figyelem a legesélyesebb jelöltre, Matteo Renzire összpontosult, aki kijelentette, hogy a vasárnapi választáson legalább egymillió szavazót vár az urnákhoz.

 A volt miniszterelnök a migrációról szólva elutasította a Földközi-tengeren emberek életét mentő nem kormányzati szervezetekkel szembeni vádakat, miszerint egyes úgynevezett NGO-k együttműködnek az embercsempészekkel.

Emellett Matteo Renzi az európai migrációs politika módosítását sürgette,hangoztatva, hogy Európának Afrikában is változtatnia kell politikáján.

Kijelentette, hogy véget kell vetni annak, hogy az EU-ban mások "a mi pénzünkből húzzanak fel falakat".

Ezzel a politikus a korábban is többször ismételt véleményére utalt, miszerint

a közép-kelet-európai tagállamoktól meg kell vonni a közösségi forrásokat, ha "falakat" emelnek.

Michele Emiliano szükségesnek nevezte az Olaszországba érkező migrációt, kiemelve, hogy a dél-olaszországi mezőgazdaság számára elengedhetetlen a külföldi munkaerő.

Andrea Orlando pedig azt hangsúlyozta, hogy az érkező migránsokat mindenekelőtt integrálni kell.

Matteo Renzi

őrültségnek nevezte a kilépést az euróövezetből,

amelyet az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom szorgalmaz és nemet mondott a vagyonadó bevezetésére is, amelyet riválisai támogattak, továbbá lehetségesnek tartott egy esetleges nagykoalíciót a következő olasz parlamenti választások után.

Jelenleg az olasz Demokrata Párt, az Új Jobbközép párt, illetve az Európai Centristák pártja alkotja az olasz kormánykoalíciót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×