eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fogytán az Európai Unió türelme a magyar kormánnyal szemben - írja a Politico

Külföldi sajtó Magyarországról - a Politico első opcióként a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését jelölte meg az Európai Néppártból.

Fogytán az Európai Unió türelme a magyar kormánnyal szemben a Politico keddi cikke szerint, a brüsszeli hírportál ezért összeírta öt módját annak, hogy az eddigiekben jórészt tehetetlennek látszó EU miként adhatna hatékony válaszokat Orbán Viktor miniszterelnök politikájára.

A cikk szerint a Brüsszel és Budapest közötti vitának jelenleg a felsőoktatási törvény módosítása, a civil szervezetek átláthatóságáról szóló javaslat, a kormány Állítsuk meg Brüsszelt! című kampánya és a menedékkérők elosztását célzó uniós kvóta áll a középpontjában. Kiemelték, hogy ezek ugyanakkor csak a legutóbbi példái a magyar "különutasságnak", amit jól mutat az is, hogy Magyarországgal szemben 66 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban.

A Politico első opcióként a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését jelölte meg az Európai Néppártból. Mint írták, ez azonban nem állna érdekében a pártcsaládnak, bizonyos ügyekben ugyanis szükség lehet a fideszes képviselők szavazatára.

A második lehetőséget a kötelezettségszegési eljárások indítása és "felpörgetése" jelenti, ami viszont nehezítené az uniós menekültügyi szabályok reformját.

Elképzelhető még az úgynevezett jogállamisági mechanizmus megindítása is, amely elméletileg végső soron akár Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséhez is vezethetne, azonban az Európai Bizottság vonakodik ezt megtenni, mivel Budapest Varsóval ellentétben kész a párbeszédre, a szankciókhoz ráadásul a tagállamok egyhangú döntésére lenne szükség, amit rendkívül nehéz lenne elérni - írta a hírportál.

A negyedik opció a költségvetési források csökkentése, ugyanis az uniós pénzek rendkívül fontosak Magyarország számára, a büdzsére vonatkozó szabályok módosítása azonban lehetetlen lenne 2020 előtt. Az utolsó lehetőséget egy független szakértői bizottság felállítása jelentené a hírportál szerint egy új ellenőrzési mechanizmus keretében, amely évente országspecifikus ajánlásokat fogalmazna meg a tagállamok számára.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×