INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

donald trump

egyesült államok

lány

tanácsadó

Jogi csűrés-csavarás: kormányalkalmazott, de társadalmi munkában az elnök lánya

InfoRádió / MTI

Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya hivatalosan is a szövetségi kormány alkalmazottja lett, de nem kap fizetést, feladatait társadalmi munkában látja el.

Donald Trump elnök idősebbik lánya kormánytisztviselő lett, hivatalosan az elnök tanácsadója.

Ivanka Trump néhány nappal ezelőtt már külön irodát is kapott a Fehér Házban, de kormánymegbízatását szerdán jelentették be hivatalosan is.

A hír bejelentésekor az elnök lánya közleményben tudatta: hallotta egyesek aggodalmait és etikai kifogásait a szerepvállalása miatt, ezért is tartja fontosnak közölni, hogy a feladatokat társadalmi munkában látja el.

Hangsúlyozta, hogy "jó hiszemben és igaz hittel" dolgozik együtt az elnöki hivatal többi tanácsadójával.

Ivanka Trump az elnök tanácsadója lesz a Fehér Házban,

és bár feladatkörét nyilvánosan nem jelölték meg, eddigi tevékenységéből kitűnik, hogy a katonai és a biztonságpolitikai kérdéseket kivéve csaknem minden területen hallatja a hangját.

Az elnök kétoldalú találkozóin is részt vett, például jelen volt Trump elnök és Abe Sindzó japán kormányfő megbeszélésein és Angela Merkel német kancellár Fehér Házban folytatott tárgyalásainak egy részén, kerekasztal-tanácskozást szervezett női vállalkozóknak, és az Egyesült Államokat fogja képviselni Berlinben egy nőjogi konferencián.

Az elnök lányának szerepvállalását nem mindenki nézi jó szemmel. A múlt héten jogászok egy csoportja - köztük Norman Eisen, Barack Obama volt elnök etikai ügyekben illetékes egyik jogi tanácsadója - levelet írt a Fehér Ház jogászának, Don McGahnnak, azt kérve, hogy az elnök gondolja át lánya kinevezését, ha pedig mindenképpen azt szeretné, hogy a Fehér Házban legyen a tanácsadója, akkor csakis kormányzati alkalmazottként foglalkoztassa őt.

Ez a státus ugyanis elengedhetetlen átláthatósággal és az etikai normák betartásával jár. Ezt a követelést a Fehér Ház teljesítette, hiszen a 35 éves Trump lány kormányalkalmazott lett.

Ivanka Trump férje, Jared Kushner milliomos ingatlanfejlesztő szintén tanácsadó a Fehér Házban.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018