eur:
394.75
usd:
370.8
bux:
65122.07
2024. április 19. péntek Emma

Esélye sem volt Kim Dzsong Namnak

Vegyi fegyverrel, VX idegméreggel gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren az észak-koreai vezető féltestvérét – erősítette meg Malajzia egészségügyi minisztere.

Esélye sem volt a támadás túlélésére Kim Dzsong Namnak, az észak-koreai vezető odahaza korábban már kegyvesztetté vált féltestvérének a maláj főváros repülőterén. A délkelet-ázsiai ország egészségügyi minisztere sajtótájékoztatóján megerősítette azt a pénteki hírt, miszerint a vegyi fegyverként számon tartott VX idegméreg, illetve az általa okozott bénulás vezetett a koreai férfi halálához.

Subramaniam Sathasivam tárcavezető azt mondta, csak a második boncoláskor fedezték fel a rendkívül veszélyes anyag nyomait az elhunyt szemén és arcán.

„A másik kihívás számunkra a személyazonosság megállapítása. Természetesen mindent megteszünk ennek érdekében, vettünk vért, DNS-mintát, a rendőrséggel azon dolgozunk, hogy legyen ezeket mivel összehasonlítani”- közölte.

A maláj egészségügyi miniszter elmondása szerint a támadók annyi idegmérget használtak, amely 15-20 perc alatt végzett a támadás áldozatával. Akkora dózist kapott az elhunyt, hogy rövid időn belül a szívére, a tüdejére és minden szervére bénító hatással lehetett.

A boncolás eredménye miatt a hatóságok különleges vegyvédelmi egységei vasárnap átvizsgálták a repülőtér érintett részét. A VX ugyanis meglehetősen stabil, olajos állagú, nehezen párolog, ezért félő volt, hogy maradt belőle a légikikötő várótermében.

Abdul Samah Mat helyi rendőrfőnök azt mondta, a nemzetközi repülőtéren semmilyen nyomát nem találták az idegméregnek, így biztonságosnak minősítették az objektumot. A merénylet helyszínén, a kettes terminálon tavaly 27 millió utas fordult meg.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×