INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

olaszország

demokrata párt

matteo renzi

lemondás

Matteo Renzi: "Jogotok van legyőzni, de nincsen jogotok megsemmisíteni"

InfoRádió / MTI

Matteo Renzi hivatalosan is benyújtotta lemondását a kormányzó Demokrata Párt (PD) főtitkári tisztségéről vasárnap a tömörülés Rómában tartott országos gyűlésén. Hangsúlyozta, hogy ez nem visszavonulását jelenti, ellenkezőleg, újra indul a párt vezetői posztjáért.

Matteo Renzi kijelentette, azt senki sem kérheti tőle, hogy ne induljon újra a főtitkári posztért. Hozzátette: nem egyetlen ember eltávolítása oldja meg a PD problémáit.

"Jogotok van legyőzni, de nincsen jogotok megsemmisíteni" - mondta pártbeli ellenfeleinek. Szavait a PD baloldali szárnyához intézte, amely régóta nyíltan ellenzi Matteo Renzi politikáját.

A Renzi-ellenes csoportot a PD baloldali politikusai, Pier Luigi Bersani volt főtitkár és Massimo D'Alema volt kormányfő vezeti, akik azt követelik, hogy a decemberi népszavazáson megbukott Matteo Renzi ne csak a PD főtitkári székéből távozzon, hanem a párt életéből is, különben ők lépnek ki a pártból.

Matteo Renzi lemondása miatt a pártnak tisztújító kongresszust kell tartania, mégpedig - a PD szabályzata szerint - a következő négy hónapon belül.

Elemzők szerint Matteo Renzinek éppen a kongresszus mielőbbi összehívása volt a célja, ami reményei szerint megerősíti őt a párt élén, hogy így egy előrehozott parlamenti választáson a PD miniszterelnök-jelöltjeként indulhasson.

Matteo Renzi már akár ősszel előrehozott választásokat tartana. Lemondásával nyomást gyakorolt pártbeli ellenzékére is: vagy maradnak és elfogadják politikai vezetését, vagy magukra vállalják a szakadás felelősségét.

Matteo Renzi 2013 decembere óta vezeti a PD-t. A párt Pierluigi Bersani főtitkárral a 2013-as parlamenti választásokon több mint 25 százalékot szerzett, a 2014-es európai parlamenti választásokon pedig - akkor már Renzivel főtitkárként - több mint negyven százalékot.

A PD baloldali szárnya nem titkolta, hogy Matteo Renzi reformjai ellen szavazott a decemberi népszavazáson, amely a miniszterelnök lemondásához vezetett. A PD belső feszültségei a felmérések szerint tovább gyengítették a pártot, amely jelenleg a második legnagyobb Olaszországban az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) mögé szorulva.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018