eur:
385.35
usd:
354.95
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Donald Trump: felőlem egy és két állam is lehet

Donald Trump mind a kétállami, mind az egyállami megoldást elfogadhatónak tartja az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére, amennyiben az békét teremt. Az amerikai elnök Washingtonban fogadta Benjámin Netanjahut, Izrael miniszterelnökét.

Először fogadta szerdán Donald Trump amerikai elnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, majd a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére mind a kétállami, mind az egyállami megoldást elfogadhatónak tartja, ha elvezet a békéhez.

Donald Trump ígéretet tett rá, hogy Washington egy "nagyszerű béketerv" kidolgozását fogja bátorítani, ám hangsúlyozta, hogy a megállapodáshoz mindkét félnek kompromisszumokat kell kötnie.

Az amerikai elnök úgy vélte, hogy a zsidó államnak óriási biztonsági kihívásokkal kell szembenéznie, míg Izraelt a nemzetközi szervezetek, köztük az ENSZ is, nagyon "inkorrektül" kezeli. Donald Trump mégis arra szólította fel Izraelt, hogy tanúsítson önmérsékletet a megszállt palesztin területekre vonatkozó telepépítési politikájában.

Benjámin Netanjahu válaszul kifejtette, hogy megítélése szerint "nem a telepek kérdése a lényege" az izraeli-palesztin konfliktusnak, majd a zsidó állam palesztinok általi elismerésének szükségességéről beszélt, amit korábban, a békemegállapodás egyik előfeltételeként is említett a Ciszjordánia feletti izraeli ellenőrzés fenntartása mellett.

A sajtótájékoztatón szóba került az iráni atomprogram is, amelyről Donald Trump úgy fogalmazott: soha nem hagyja, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Az izraeli miniszterelnök üdvözölte Donald Trump megközelítését és ismételten iráni agresszióról beszélt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×