eur:
388.85
usd:
360.71
bux:
68772.45
2024. május 7. kedd Gizella

Orbán Viktor távolságtartóan nyilatkozott geopolitikai kérdésekről

Ukrajna jelene és jövője, valamint más világpolitikai témák is szóba kerültek a csütörtöki magyar-orosz csúcson. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin is bizakodó volt sok kérdésben.

Az elmúlt években mindent megmentettünk az orosz-magyar kapcsolatokból, ami lehetséges volt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Moszkvával szembeni uniós szankciókra utalva.

„És egy jó kiindulópontot foglaltunk el ahhoz, hogy amikor a világ visszatér végre az együttműködés logikájához és szelleméhez, akkor a magyar gazdaság jó pozícióból induljon el az orosz piacokon.”

A kormányfő szerint benne van a levegőben, hogy a világ egy jelentős átrendeződés folyamatában van. Ez pedig kedvezőbbé teheti az eddigi magyar-orosz együttműködést.

„Létrejön az európai béke alapfeltétele: egy kiegyensúlyozott és stabil kapcsolat Oroszország és Európa, Oroszország és az Európai Unió között.”

Orbán Viktor távolságtartóan nyilatkozott geopolitikai kérdésekről.

„A legnagyobb emberi erények közé tartozik a fejemben, ha valaki tudja, hol a helye, ezért Magyarország is csak olyan szerepekre vállalkozik, csak olyan célokat tűz ki maga elé, amely megfelelő az ország súlyának, méretének és befolyásának.”

Vlagyimir Putyin a Kelet-Ukrajnára és a Közel-Keletre vonatkozó orosz álláspontot is ismertette Budapesten. Utóbbinál a terroristák elleni közös fellépést hangsúlyozta.

Múlt hét végén heves rohamot indítottak a Moszkva által támogatott szakadárok a Donyeck térségében lévő egyik ipari övezetben. Az orosz elnök erről azt mondta: az ukránok provokáltak és a megtámadott áldozat szerepében kérnék az Európai Unió és az Egyesült Államok anyagi segítségét.

„A mai ukrán hatalom egyáltalán nem kész a minszki megállapodás megvalósítására és keresi az indokot, hogy lemondja a minszki folyamatban való részvételét, ez természetesen hozzájárult a konfliktus fellángolásához” - mondta Vlagyimir Putyin.

Orbán Viktor ehhez azt tette hozzá, hogy Magyarország a békében érdekelt. A minszki megállapodás pedig nemcsak a vitatott területek ügyét rendezi, hanem a kárpátaljai magyarok számára fontos belső reformokat is tartalmazza.

„Magyarország a minszki megállapodás betartásában és egy gazdaságilag stabil Ukrajnában érdekelt, és ennek érdekében, erőnkhöz mérten mindent meg is fogunk tenni.”

Az orosz elnök kérdésre válaszolva kitért az alternatív gázellátási útvonalakra is. Szerinte ezek színtiszta gazdasági kérdések, de úgy véli, át vannak politizálva.

„Nem akarunk Bulgáriára haragudni, mert valamikor nem akartak ellenállni az Európai Bizottság javaslatainak. Mi készek vagyunk mindenre, csak garanciákat akarunk, nem akarunk a továbbiakban veszteségeket elszenvedni” - fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök úgy fogalmazott: ha a mi terveink végre lesznek hajtva, akkor mindenki meg lesz elégedve, és energiabiztonság lesz Európában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×