eur:
388.99
usd:
361.89
bux:
68678.28
2024. május 8. szerda Mihály

Trump ígéretet tett a mexikói elnöknek

Az amerikai és a mexikói elnök megállapodott egy pénteki telefonbeszélgetés során abban, hogy a továbbiakban nem beszélnek nyilvánosan az amerikai-mexikói határon tervezett falról.

Donald Trump és Enrique Pena Nieto nagyjából egy órán át beszélt egymással, de azt egyelőre nem tudni, hogy ki kezdeményezte a hívást, amelyet a mukatársaik egyeztettek.

Trump egy washingtoni sajtótájékoztatón "nagyon jónak, nagyon barátságosnak" minősítette a beszélgetést, és megismételte, hogy "igazságos kétoldalú viszonyt" akar a szomszédos országgal.

Mexikóvárosban "konstruktívnak és produktívnak" minősítették a beszélgetést. A felek megállapodtak, hogy a fal ügyében mutatkozó nézeteltérést a kétoldalú kapcsolatok összes vonatkozásának áttekintése révén rendezik.

Pena Nieto csütörtökön lemondta washingtoni látogatását Trump aznapi üzenete után, amely szerint ne is menjen oda, ha Mexikó nem állja az építés költségeit.

"A két elnök elismerte, hogy világos és nyilvános nézeteltérésük van az érzékeny téma kapcsán"

- hangzik a mexikóvárosi elnöki hivatal közleménye.

A beszélgetés során szó volt a kétoldalú kereskedelemben mutatkozó jelentős amerikai deficitről is. Érintették azt is, hogy "milyen fontos a két nemzet barátsága, és közös munkája a kábítószer- és fegyver csempészet leállítása.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×