eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Theresa May kiszorította a parlamentet

A brit kormány a parlament nélkül döntött az egységes uniós piac elhagyásáról, ám a Brüsszel és London közötti kilépési alkut később leszavazhatják a képviselők - mondta az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai elemző. Theresa May brit miniszterelnök a héten jelentette be, hogy Nagy-Britannia nem maradhat az Európai Unió egységes belső piacának tagja.

Feledy Botond szerint már nem volt meglepő Theresa May beszéde, hiszen a brit miniszterelnök korábban is utalt már arra, hogy a tárgyalások inkább ilyen irányt vehetnek.

„Az érdekes az, hogy miért döntött úgy May, aki korábban maradáspárti volt, hogy ezt az utat választja. Azt nem látni, hogy miközben a népszavazás azt nem határozta meg, hogy a kilépés hard, soft vagy más módon menjen végbe, a kormány magától ezt a tárgyalási pozíciót veszi fel. Ez egy érdekes, szuverén döntés, mert a kormányzat a parlament nélkül hozta meg.”

Még meg kell várni a legfelsőbb bíróság végleges megerősítését arról, hogy az 50 cikkely benyújtásához is kellhet valamilyen parlamenti hozzájárulás – jelezte a külpolitikai elemző.

„Ezzel lehetett volna igazán gondja Theresa May-nek, ha ez egy részletes határozat, amiben az irányokat is meghatározzák. Úgy tűnik, hogy sikerült megúsznia, nem tűnik lehetetlen feladatnak márciusig egy néhány soros felhatalmazást begyűjteni a parlamenttől, hiszen a Brexit ténye ellen nem fognak szavazni.”

Feledy Botond úgy vélte, az igazán izgalmas az, amit a mostani beszédében is hangsúlyozott, hogy 2019-ben is a parlament elé terjeszti a megtárgyalt kilépési szerződést. Ez egy éles helyzet lesz, hiszen ha a parlament leszavazza, kétévnyi munka kárba veszhet.

„Hogy ezt a parlament meg merje tenni, nagyon más politikai kontextusnak kellene lennie. Persze van az a világpolitikai változás, amikor ez kialakulhat, tehát nem kizárható elképzelés, de

a parlament most picit ki lett szorítva a folyamatból.”

Szeptember óta azért harcolt a parlament, hogy jobban belevegyék, de ez a küzdelem most Theresa May győzelmével zárult – foglalta össze a külpolitikai elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×