eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az ENSZ sem tudta kideríteni, kik támadtak az ENSZ-konvojra

Az ENSZ-főtitkár által felállított vizsgálóbizottság nem tudta megállapítani, hogy kik hajtották végre szeptember 19-én az ENSZ-konvoj elleni légicsapást Szíriában, amelyben 18-an haltak meg.

A szerdán New Yorkban nyilvánosságra hozott jelentés szerint a testület "megállapította, hogy légicsapást mértek a segélykonvojra, de az elkövető vagy elkövetők kilétét lehetetlen meghatározni". Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztett dokumentum megállapítja, hogy kizárólag a szíriai vagy az orosz légierő, illetve az Egyesült Államok vezette koalíció gépei voltak képesek ilyen támadás végrehajtására, az ellenzéki haderő nem. A támadást legalább egy repülőgép hajtotta végre többfajta fegyverrel. A bizottság arra sem talált bizonyítékot, amely alapján egyértelműen ki lehetne jelenteni, hogy szándékos támadás történt, így az eset háborús bűnténynek sem minősülhet.

Szeptember 19-én támadás érte az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai vörösfélhold szervezet egyik központjánál az Aleppótól nyugatra fekvő, Urm al-Kubra településnél. A konvoj 78 ezer ember számára vitt élelmiszert és egészségügyi felszerelést. Az ENSZ-jelentés szerint a támadásban legalább tíz ember - köztük öt sofőr - meghalt, és legalább 22-en megsebesültek. A korábbi hírek viszont 18-an halottról szóltak. A humanitárius konvojt alkotó 31 teherautóból 17 megrongálódott, és a segélyszállítmány nagy része megsemmisült.

Az Egyesült Államok Oroszországot tette felelőssé a konvoj elleni légicsapásért, Moszkva viszont azt állította, hogy a támadás idején egy amerikai pilóta nélküli repülőgép tartózkodott a térségben. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szeptember végén állította fel a vizsgálóbizottságot az eset tisztázására.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×