eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 8. péntek Mária

Így szerezhetik vissza az örökösök az elrabolt műkincseket

Barack Obama aláírta azt a törvény, amely segít az örökösöknek a nácik által elrabolt műkincseik visszaszerzésében.

Az amerikai elnök által pénteken aláírt törvény meghosszabbítja a műkincsek megtalálásának elévülési idejét, ami lehetővé teszi az örökösök számára, hogy eljussanak igényükkel a bíróságra. Az utóbbi években számos esetben állt a bíróság a múzeumok oldalára és a családtagoknak nem volt módja arra, hogy bebizonyítsák a műkincshez való jogukat.

Az új törvény elfogadását a texasi republikánus Ted Cruz szenátorral együtt egyengető John Cornyn szenátor hangsúlyozta: "a holokauszt alatt a nácik által szisztematikusan elrabolt vagyontárgyak az áldozatokat és családtagjaikat örökségük fontos részeitől fosztották meg". A szenátor szerint régóta esedékes, fontos lépést tettek meg azzal, hogy megadták a lehetőséget az örökösöknek, hogy visszaszerezhessék múltjuk egy részét.

Júniusban Helen Mirren is felszólalt az amerikai szenátus igazságügyi albizottságában a holokauszt alatt elrabolt műkincsek visszaszolgáltatásával foglalkozó törvény tárgyalásán. Az Oscar-díjas színésznő kifogásolta, hogy az érintettek nem jutnak hozzá a lopott műkincsek jelenlegi helyével kapcsolatos információkhoz és abban sem lehetnek biztosak, hogy a bíróság egyáltalán meghallgatja őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 8. 16:50
×
×
×
×