eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Martin Schulz harcolni akar

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke az együttműködés és a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta, a tagállamok vezetőit pedig arra szólította fel, hogy tegyenek előremutató lépéseket a belső biztonság, a migráció és az Oroszországgal való kapcsolatok terén az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozóján csütörtökön.

Schulz utoljára mondott beszédet EP elnökként ilyen jellegű uniós csúcstalálkozón.

Kiemelte, a szolidaritás kulcsfontosságú ahhoz, hogy az Európai Unió (EU) jól kezelje a migrációs válságot. Jelenleg a migráció Európa legkomolyabb kihívása, amelyet csak segítséggel és szolidaritással lehet megoldani.

Nagy-Britannia unióból való kilépésével kapcsolatban elmondta, nem szabad, hogy a Brexitből érzelmi ügy legyen, és azt sem, hogy a kilépés folyamata jogi labirintussá váljon.

"Nem táplálhatjuk a populisták megalapozatlan állításait, miszerint az Európai Unió minden rossz okozója" - fogalmazott. Arra figyelmeztetett, hogy az uniós parlamentet a tárgyalási folyamat minden szakaszába be kell vonni. Ha ez nem így történik, előfordulhat, hogy a végén nem adja meg jóváhagyását az intézmény. Ebben az esetben az Egyesült Királyság a lehető legnehezebb Brexittel találja szemben magát - tette hozzá.

Az unió jövőjével kapcsolatban úgy vélekedett, az EU-nak olyan vezetőkre van szüksége, akik a meggyőződésüknek megfelelően cselekednek még akkor is, ha rövid távon ez esetleg népszerűtlenné teszi őket néhány választójuk szemében.

"Csak akkor lehet sikeres, amit Brüsszelben csinálunk, ha mindenki felelősséget vállal ebben. Ne csináljanak úgy, mintha a sikerek nemzeti, a hibák pedig európai szinten születnének" - fogalmazott.

Beszédében hangsúlyozta, mindig az uniót tartotta a legnagyobb eredménynek, amit az európai civilizáció a múlt században elérhetett.

"Legyen bátorságunk harcolni az Európai Unióért" - fogalmazott Martin Schulz.

Az EP szociáldemokrata elnöke november végén jelentette be, hogy januárban lejáró megbízatása után távozik a testületből és ősszel indul a német szövetségi parlamenti választáson.

Az európai parlamenti képviselők január 17-én választják meg a testület új elnökét.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×