eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Beyoncé és Bridget Jones legyőzője: Margaret Thatcher

A Vasladyként is emlegetett Margaret Thatcher (1925-2013) brit miniszterelnök lett az első a BBC Radio 4 csatorna listáján, amelyen a nők életére az elmúlt 70 évben legnagyobb hatást gyakorló nők szerepelnek.

A szigetország élére háromszor megválasztott Margaret Thatcher Nagy-Britannia első női miniszterelnöke volt, és egyben leghosszabb ideig hivatalban maradó vezetője is, 1979-től egészen 1990-ig állt a szigetország élén. Pályafutása alatt radikálisan átformálta Nagy-Britannia gazdaságát, emellett öröksége részét képezi a hidegháború békés lezárásában betöltött szerepe is.

"Akár gyűlölöd, akár kedveled őt, pusztán az, hogy tudod, egy nőé is lehet a legfontosabb munka, annyira jelentős, hogy nem lehet alábecsülni" - olvasható a BBC internetes oldalán. A Woman's Hour elnevezésű rádióműsor fennállása 70. évfordulójára készítette el az összesen hét személyt felsorakoztató listát.

Szerepel a legnagyobb hatású nők között az ausztrál feminista akadémikus Germaine Greer és Helen Brook, aki 1964-ben központot hozott létre, ahol a nem házas nőknek adtak fogamzásgátlási tanácsokat. Helyet kapott a hét személy között Barbara Castle, akinek nevéhez fűződik a férfiak és nők egyenlő fizetéséről szóló 1970-es törvény, valamint a munkásnők alacsony fizetése és rossz körülményei ellen küzdő Jayaben Desai is.

A lista egyetlen nem valódi szereplője Bridget Jones, az indoklás szerint a Helen Fielding írásaiban megjelenő karakter ugyanis nagy hatással volt arra, hogyan tekintenek magukra a nők.

A felsorolásba került az amerikai énekesnő, Beyoncé is. A műsor zsűrije szerint a szupersztár rendkívül mély hatása a brit nőkre jóval túlmutat zenéjén, kiterjed az öltözködésre, a táncra és az embereknek a saját magukról online sugárzott képére is. Kiemelték azt is: Beyoncé zenéjében nyíltan kiáll a feminizmus mellett, és a fekete nők jogaiért.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba fontos részleteket árult el Kós Hubert és Milák Kristóf vb-szereplésével kapcsolatban

Sós Csaba fontos részleteket árult el Kós Hubert és Milák Kristóf vb-szereplésével kapcsolatban

20-25 fős magyar csapat indulhat a decemberi, budapesti rövid pályás úszó-világbajnokságon – mondta az InfoRádióban a válogatott szövetségi kapitánya. Sós Csaba azt is elárulta, hogy az olimpiai bajnok Kós Hubert hazajön-e az Egyesült Államokból, és ha igen, mely számokban tervezi az indulását, továbbá Milák Kristóf és Betlehem Dávid lehetőségeiről is beszélt a szakvezető.

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×