eur:
393.09
usd:
367.14
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Elismerést kapott Balog Zoltán és Maléter Pál

Az egyik legrangosabb, Németországban átadott emberi jogi elismerést, a nemzetközi Rainer Hildebrandt emlékérmet vehette át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán este Berlinben. Az elismerést posztumusz Maléter Pál, az 1956-os forradalmi Nagy Imre-kormány később kivégzett honvédelmi minisztere is megkapta.

A Rainer Hildebrandt német antikommunista emberi jogi harcos nevét viselő emlékérmet évente egyszer ítéli oda a nemzetközi zsűri, "rendkívüli emberi jogi teljesítményért", az erőszakmentes emberi jogi elköteleződésért.

Balog Zoltán elsősorban a romák társadalmi felzárkózása, valamint az NDK-ból elmenekült németek lelki gondozójaként folytatott 1989-es szerepvállalása miatt kapta meg az elismerést.

Maléter Pál az 1956-os forradalomban játszott szerepéért kapta meg posztumusz az emlékérmet, amelyet özvegye, Gyenes Judith vett át.

A díjat Alexandra Hildebrandt hozta létre 2004-ben, férje halála után. Minden évben Rainer Hildebrandt születésnapján, december 14-én adják át a berlini Mauermuseumban, amelyet Hildebrandt alapított, és amely az egykori Checkpoint Charlie-nál, a Nyugat- és Kelet-Berlint elválasztó fal legismertebb átjárójánál áll.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×