eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin

Egyre több a katona Trump körül

Donald Trump megválasztott amerikai elnök várhatóan John Kelly visszavonult tábornokot jelöli majd belbiztonsági miniszternek.

A várható jelölésre vonatkozó információ Donald Trump környezetéből származik. A 66 éves John Kelly tábornok a tengerészgyalogságtól vonult nyugalomba 2016 januárjában. Korábban a Déli Főparancsnokság vezetője volt, s 45 esztendeig tartó katonai karrierje során elsősorban a Dél-Amerikában és a karibi világban végrehajtott amerikai akciókért volt felelős. Tapasztalatai azt sugallják, hogy tisztában van a tengerentúlról érkező fenyegetésekkel, mind a latin-amerikai kábítószer-kereskedelemmel, mind pedig az esetleges terrorista fenyegetéssel. Ő volt egyébként a felelős a guantánamói börtöntelep felügyeletéért is.

Ha Trump valóban őt jelöli a belbiztonsági minisztérium élére, akkor ő lesz a harmadik tábornok, aki a leendő Trump-adminisztrációban szolgál majd. Trump ugyanis eddig a védelmi tárca élére is tábornokot jelölt, James Mattis személyében, s nemzetbiztonsági tanácsadójául is magas rangú katonát választott, Michael Flynn altábornagy személyében. Mattis kinevezéséhez a kongresszusnak külön engedélyt kell adnia, az amerikai törvények szerint ugyanis magas rangú katona a visszavonulása utáni hét éven belül nem kerülhet a Pentagon (védelmi minisztérium) élére.

Míg John Kelly jelölését Trump még nem jelentette be, addig a leendő pekingi nagykövet szerdán már el is fogadta a felkérést.

Az Egyesül Államok Kínában akkreditált következő nagykövete Terry Branstad, iowai kormányzó lesz. A 70 éves politikust Kína "régi barátjaként" emlegetik, s amióta egyáltalán szóba került esetleges kinevezése, mindenki a kínai politika nagy szakértőjeként említi.

Jason Miller, Trump szóvivője szerdán azt nyilatkozta: a kormányzónak "nyilvánvalóan nagy politikai tapasztalata van, nagyon érti Kínát és a kínai népet". Branstad évek óta személyesen ismeri a jelenlegi kínai elnököt Hszi Csin-pinget is, akivel még 1985-ben, a kínai politikus iowai látogatásakor találkozott. Branstad akkor töltötte első ciklusát, mint Iowa kormányzója, Hszi pedig akkor még csak területi pártvezető volt.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×