INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

hírek

inforádió

külföld

aréna

ausztria

osztrák szabadságpárt

választás

elnökválasztás

Hiába a vereség, tovább erősödhet az Osztrák Szabadságpárt

Infostart

Annak ellenére, hogy az Osztrák Szabadságpárt jelöltje elvesztette a hétvégi osztrák elnökválasztást, a következő két év mégis az FPÖ megerősödését hozhatja - mondta Kiss J. László egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában.

Vasárnap Ausztriában az is eldőlt, hogy biztosan nem lesznek előrehozott parlamenti választások, mivel az osztrák elnökválasztáson a Zöldek támogatásával, függetlenként indult Alexander Van der Bellen szerezte meg a szavazatok többségét – mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Ha a nagykoalíció marad, és – minden jel szerint – kitölti a mandátumát 2018-ig, ennek mindig az a hatása, hogy a nagykoalícióhoz nem tartozó szélső pártok gyarapodnak. A legvalószínűbb az, hogy ha már zöld származású köztársasági elnök van, az gyakorlatilag a két nagykoalíciós pártot – ami nem éri el az 50 százalékot – a zöld párttal segítené. Tehát egy hárompárti koalíció jönne létre. De az sem kizárt, hogy akár a szociáldemokraták, akár a néppártiak a szabadságpárttal lépnek koalícióba. Erre már volt precedens” - fogalmazott Kiss J. László.

Az osztrák nagykoalíció pártjai hiába egymás szövetségesei, saját ellenzéküket is megtestesítik, nagyon sok kérdésben fogalmaznak meg egymással szöges ellentétben álló megoldásokat – mondta az egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában.

Brüsszelben megkönnyebbüléssel fogadták az osztrák elnökválasztás eredményét – mondta Fóris György, a Bruxinfó elemzője.

„Az utóbbi hetekben-hónapokban-években, tulajdonképpen a migrációs válság óta – de van, ahol már a pénzügyi válság óta is – annak arányában, hogy az emberek közérzete romlott, növekvő bizalmatlanság, szembefordulás tapasztalható a legtöbb európai uniós tagországban, különösen az alapító országokban az úgynevezett középpártokkal szemben, és megnyílt az érdeklődés és a vonzalom, a fogékonyság a szélsőségesebb hangok iránt. Az osztrák választás ilyen szempontból sokakat megnyugtat, hogy legalább ez a trend egyelőre annyiból nem folytatódik, hogy nem egy viszonylag szélsőséges érveléssel működő jobboldali párt politikusa lesz Ausztria elnöke” - véli a Bruxinfó elemzője.

A választás eredménye mégis komoly figyelmeztetés a középpártoknak, hiszen jelöltjeik nem voltak képesek versenyben maradni a második fordulóban – emelte ki Fóris György.

Kapcsolódó hang

Hiába a vereség, továbberősödhet az Osztrák Szabadságpárt
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018