eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hiába a vereség, tovább erősödhet az Osztrák Szabadságpárt

Annak ellenére, hogy az Osztrák Szabadságpárt jelöltje elvesztette a hétvégi osztrák elnökválasztást, a következő két év mégis az FPÖ megerősödését hozhatja - mondta Kiss J. László egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában.

Vasárnap Ausztriában az is eldőlt, hogy biztosan nem lesznek előrehozott parlamenti választások, mivel az osztrák elnökválasztáson a Zöldek támogatásával, függetlenként indult Alexander Van der Bellen szerezte meg a szavazatok többségét – mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Ha a nagykoalíció marad, és – minden jel szerint – kitölti a mandátumát 2018-ig, ennek mindig az a hatása, hogy a nagykoalícióhoz nem tartozó szélső pártok gyarapodnak. A legvalószínűbb az, hogy ha már zöld származású köztársasági elnök van, az gyakorlatilag a két nagykoalíciós pártot – ami nem éri el az 50 százalékot – a zöld párttal segítené. Tehát egy hárompárti koalíció jönne létre. De az sem kizárt, hogy akár a szociáldemokraták, akár a néppártiak a szabadságpárttal lépnek koalícióba. Erre már volt precedens” - fogalmazott Kiss J. László.

Az osztrák nagykoalíció pártjai hiába egymás szövetségesei, saját ellenzéküket is megtestesítik, nagyon sok kérdésben fogalmaznak meg egymással szöges ellentétben álló megoldásokat – mondta az egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában.

Brüsszelben megkönnyebbüléssel fogadták az osztrák elnökválasztás eredményét – mondta Fóris György, a Bruxinfó elemzője.

„Az utóbbi hetekben-hónapokban-években, tulajdonképpen a migrációs válság óta – de van, ahol már a pénzügyi válság óta is – annak arányában, hogy az emberek közérzete romlott, növekvő bizalmatlanság, szembefordulás tapasztalható a legtöbb európai uniós tagországban, különösen az alapító országokban az úgynevezett középpártokkal szemben, és megnyílt az érdeklődés és a vonzalom, a fogékonyság a szélsőségesebb hangok iránt. Az osztrák választás ilyen szempontból sokakat megnyugtat, hogy legalább ez a trend egyelőre annyiból nem folytatódik, hogy nem egy viszonylag szélsőséges érveléssel működő jobboldali párt politikusa lesz Ausztria elnöke” - véli a Bruxinfó elemzője.

A választás eredménye mégis komoly figyelmeztetés a középpártoknak, hiszen jelöltjeik nem voltak képesek versenyben maradni a második fordulóban – emelte ki Fóris György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×