eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien

Oscar-díjas sztárokat is kitüntetett Obama

Oscar-díjas sztárokat is kitüntetett Barack Obama amerikai elnök a Szabadság Érdeméremmel.

A legmagasabb amerikai polgári kitüntetést az idén huszonöten vehették át Barack Obama elnöktől Washingtonban. Voltak köztük Oscar-díjas színészek, tévés talkshow-műsorok ismert vezetői, énekesnők, sportolók, építészek. Szabadság Érdemérmet kapott a rocklegenda Bruce Springsteen és Diana Ross, a híres építész, Frank Gehry, Tom Hanks, Robert De Niro és Robert Redford, Oscar-díjas színészek, a volt kosárlabdabajnok, Michael Jordan. Filantróp alapítványának munkájáért kitüntették Bill Gates Microsoft-alapítót és feleségét, Melindát is.

A szélesebb közönség előtt ismeretlen kitüntettek sorában szerepelt - többek között - Margaret Hamilton, a NASA (az amerikai űrkutatási hivatal) Hold-programjának tudósa, Grace Hopper matematika-professzor, vagy például Elouise Cobell, indián közösségi vezető, akit posztumusz tüntettek ki. Obama elnök a Fehér Házban kedden rendezett ünnepség keretében adta át a százezer dollárral járó díjat, amely valamilyen formában már a Truman-adminisztráció óta létezik (Harry Truman elnök alapította), de mai formájában 1963-ban adták át először. Truman elnök idején az emlékérmet még a második világháborúban szerzett érdemekért adták, aztán Kennedy elnök megújította és 1963 óta már mai formájában és békebeli idők érdemeiért ítélik oda, általában olyan személyiségeknek, akik - az éppen aktuális amerikai elnök ízlése és döntése szerint - "nagy mértékben hozzájárultak az Egyesült Államok biztonságához, nemzeti érdekei érvényesítéséhez vagy más, jelentős közérdekhez".

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×