eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Moszkva ismét teszteli Trumpot

Moszkva ismét teszteli Trumpot

Moszkva tesztelni kezdte a megválasztott amerikai elnök hozzáállását a NATO védelempolitikájához. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint részben ezzel magyarázható, hogy Oroszország modern rakétavédelmi rendszert telepített Kalinyingrádba.

Oroszországnak jogában áll szavatolnia határai biztonságát, amelyekhez az "agresszív" NATO egyre közelebb terjeszkedik – mondta a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov arra a hírre reagálva, miszerint Moszkva Basztyion típusú partvédelmi rakétarendszereket telepített a Litvánia és Lengyelország közé ékelődő kalinyingrádi exklávéjába. Peszkov arra nem adott választ, hogy vajon a fegyverek már megérkeztek-e Kalinyingrádba, illetve arra sem, hogy állandóan ott fognak-e állomásozni.

Washington barátságtalan lépésnek tartja Moszkva döntését.

„Iszkander és SZ-400-as típusú légvédelmi rakéták Kalinyingrádba telepítése aláássa Európa biztonságát. Oroszország az elmúlt évtizedben már fenyegetőzött ezzel, különböző európai események után, amelyek egyike sem igényel ilyen katonai választ” - mondta sajtótájékoztatóján John Kerby külügyi szóvivő.

Póti László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője szerint a telepítés erődemonstráció, ami jól illeszkedik az ukrajnai válság kapcsán kezdett hasonló lépések közé.

Ez tesztelése az új amerikai elnöknek – mondta Póti László, aki szerint Donald Trump hivatalba lépése után egyoldalúan nem állhat el a NATO kollektív védelemre vonatkozó alapelvétől. Az orosz rakétavédelmi rendszer telepítéséről a szakértő azt mondta, az minden bizonnyal tovább rontja az érintett térségben élő emberek egyébként sem túl erős biztonságérzetét.

Póti László szerint - a rakétarendszerek telepítése ellenére is - teljesen kizárt, hogy orosz hadieszköz vagy katona támadólag NATO-ország területére lépjen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×