eur:
385.39
usd:
355.67
bux:
69301.85
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter

Moszkva provokációt emleget

Provokációt emleget az orosz külügyminiszter, miután az Ukrán Biztonsági Szolgálat elfogott két orosz katonát. Kijev szerint az egyenruhások korábban az ukrán hadseregben szolgáltak és megsértették esküjüket.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat a Krímben vasárnap "elrabolt" és Ukrajna területére szállított két orosz katonát. Az orosz Fekete-tengeri Flotta vezérkara kedden közölte, hogy a két katonát Dzsankoj nemzetközi közúti határátkelőnél ejtették foglyul. Az esetre reagált az orosz külügyminiszter, akit az újságírók fehéroroszországi látogatásán kérdezték a helyi külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

"Álláspontunk szerint ez törvénytelen provokáció volt, amelyet Ukrajna titkosszolgálat az Oroszországi Föderáció területén, orosz állampolgárokkal szemben követtek el. Ezzel az üggyel hatóságaink foglalkoznak" – mondta Szergej Lavrov.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szintén keddi sajtótájékoztatóján Moszkvában nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy tettek-e lépéseket egy esetleges fogolycsere érdekében. Azt mondta, mindent megtesznek, amit ilyen helyzetben lehetséges. Nem tagadta Kijev közlését sem, miszerint a két elfogott katona korábban az ukrán hadseregben szolgált és megsértette katonai esküjét. Peszkov mindössze annyit mondott, "ők az Oroszországi Föderáció állampolgárai, és ebben az esetben ez a legfontosabb".

Az ukrán Biztonsági Szolgálat kedden azt közölte, a Krím bekebelezésekor az ukrán hadseregből dezertált, majd később az orosz hadsereghez szerződésesként csatlakozott két férfi azért mentek a határra elfogásukkor, mert felsőfokú végzettséget igazoló papírt akartak venni. Ezek a dokumentumok kellettek volna ahhoz, hogy tiszti rangot szerezzenek Oroszországban.

Egy közzétett videófelvételen az egyik elfogott férfi megerősíti a kijevi hatóságok állítását, miszerint Ukrajnában dezertált, majd 2014-ben csatlakozott az orosz fegyveres erőkhöz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A merénylet árnyékában: kiderült, ki nyerné most az EP-választást Szlovákiában

Robert Fico szlovák miniszterelnök pártja, a Smer nyerné a Szlovákiában június 8-ára kiírt európai parlamenti választásokat az Ipsos szerint. A felmérés már a miniszterelnök ellen május 15-én elkövetett merénylet után adott válaszokat is tartalmazza. A Magyar Szövetség 4,8 százalékos eredménnyel nem tudna képviselőt juttatni Brüsszelbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×