eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A 2011-es japán földrengés utórengése a mostani

Erős, a legfrissebb jelentések szerint 7,4-es fokozatú földrengés volt Japán északkeleti részén, helyi idő szerint kedden reggel hat órakor.

A rengés központja tíz kilométeres mélységben volt a tenger alatt, Fukusima prefektúra csendes-óceáni partjai közelében. A földmozgást - amelynek erejét először 7,3-esre becsülték - érezni lehetett Tokióban is.

A japán meteorológiai szolgálat azt közölte, hogy a rengés a 2011. március 11-i 9-es erejű földmozgás egyik utórengése volt. Az akkori földmozgás és az azt követő - 10 méteres hullámokkal lecsapó - szökőár következtében megsérült a fukusimai atomerőmű. A 2011-es katasztrófában csaknem 16 ezer ember halt meg, több mint 6 ezren megsérültek és több ezren eltűntek.

A kormány szóvivője a keddi földrengést követően közölte, hogy ideiglenesen leállt a Fukusima atomerőmű kiégett fűtőelemeit tartalmazó medence hűtése, de radioaktív szivárgás veszélye nem fenyeget. Röviddel később egy újabb közlemény arról számolt be, hogy a hűtést helyreállították a Fukusima Daini atomerőmű hármas reaktorának épületében. Az erőmű 2011 óta nem működik, de a fűtőelemeket ekkor is hűteni kell. Japánban jelenleg csak két atomerőmű szolgáltat áramot, és mindkettő az ország délnyugati részében van.

Az első információk szerint Fukusimában néhányan kisebb sérüléseket szenvedtek, Ivaki város olajfinomítójában pedig egy tűzesetről érkezett jelentés. A hatóságok figyelmeztetést adtak ki előbb Ivaki, később pedig Fukusima, Mijagi, Ivate és Aomori prefektúrákra is egy esetleges komoly tengerár miatt, de hét órával később lefújták a cunamiriadót.

A japán meteorológiai szolgálat Ivaki térségében egy első, hatvan centiméteres árhullámot észlelt, de előzőleg azt közölte, hogy a későbbiek helyenként elérhetik a három méter magasságot is, ezért felszólították a parti lakosokat, hogy húzódjanak feljebb fekvő területekre. Szendainál 1,4 méter magas árhullámot észleltek, máshol 80-90 centimétereseket.

A japán meteorológusok kedden arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a következő néhány napban egy újabb nagy földmozgás következhet be.

A földmozgás következtében helyenként leállt a Sinkanzen gyorsvasút.

Csupán néhány órával a japán rengés után földmozgást regisztráltak Új-Zélandon is. Az 5,4-es fokozatú földrengés epicentruma az Északi-sziget partjaitól nagyjából 70 kilométerre, mintegy 30 kilométeres mélységben volt. Károkról egyelőre nem érkezett jelentés. Az országot alkotó másik nagy szigetet, a Déli-szigetet egy héttel ezelőtt rázta meg földrengés, amely két ember halálát okozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×