eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megsokszorozódott a terrorizmus áldozatainak száma

Több mint hatszorosára nőtt a terrorcselekmények áldozatainak száma 2015-ben a fejlett országokban a Globális Terrorizmus Index (GTI) szerint.

A Sydney-ben, New Yorkban és Mexikóvárosban irodákat működtető független gazdaság- és békekutató intézet (Institute for Economics and Peace - IEP) jelentésében megállapítja, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet és a Boko Haram nigériai terrorcsoport elleni hadműveleteknek köszönhetően a szélsőségesek hátországa összezsugorodott, ami az iraki és nigériai terrorcselekmények áldozatai számának 32 százalékos csökkenésében is megmutatkozott.

Ennek ellenére a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 34 tagállamában egy év alatt 77-ről 577-re nőtt a terrorizmus halálos áldozatainak száma. Legtöbbjük Törökországban és Franciaországban vesztette életét, de a 34 tagállamból 21-ben történt legalább egy terrortámadás az elmúlt évben.

A GTI szerint ugyanakkor a globális terrorizmus összes áldozatának 72 százaléka Irakban, Afganisztánban, Nigériában, Pakisztánban és Szíriában vesztette életét - mutat rá az IEP igazgató elnöke, Steve Killelea által ismertetett jelentés.

2015-ben az Iszlám Állam volt a leghalálosabb terrorszervezet: 28 ország 252 városában elkövetett támadásai 6141 ember életét oltották ki, és ezzel az IÁ megelőzte a Boko Haramot.

Az évente közzétett GTI-mutató egy, az amerikai Maryland Egyetemen működő konzorcium adatbázisán alapul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×