eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Törökországban letartóztatott újságírók és politikusok szabadon bocsátásáért tüntettek Budapesten

A Törökországban letartóztatott újságírók és ellenzéki parlamenti képviselők szabadon bocsátásáért tüntettek Magyarországon tanuló török és kurd egyetemisták, illetve támogatóik vasárnap Budapesten a Deák téren.

Sercan Cinar a demonstráció egyik szervezője hangsúlyozta: követelik a bebörtönzött újságírók és parlamenti képviselők azonnali szabadon bocsátását, a demokratikus jogokért küzdő betiltott szervezetek újbóli engedélyezését.

A szónok elmondta: Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök, illetve a török AKP (Igazság és fejlődés Pártja) a kihirdetett szükségállapot alatt számos, a kritikus hangok elnémítását szolgáló rendeletet kiadott, tévécsatornákat, hírügynökségeket és rádiókat záratott be. Legutóbbi intézkedésként pedig, a terrorellenes háborúra hivatkozva börtönbe vetették a Cumhuriyet, az egyik utolsó független és ellenzéki törökországi újság több újságíróját - mondta.

Szavai szerint ezzel párhuzamosan a hatalom letartóztatta a hatmilliós támogatottságú, a kisebbségek érdekeit is képviselő Nép Demokratikus Pártjának (HDP) tíz képviselőjét, köztük társvezetőit is. Ugyanakkor a rendőrség blokád alá vette a párt székházát is, ezzel megakadályozva a működését - sorolta Sercan Cinar.

A demonstráción Berta Tibor, a Balpárt képviselője azt hangsúlyozta, hogy a török nép veszélyben van, az ellenzék képviselőit bebörtönzi, elnyomja és kínozza a kormány.

A demonstráció, mintegy félszáz résztvevője az "Erdogan diktátor" és "Erdogan fasiszta", illetve a "szabadságot" jelszavakat kiáltozta. Ezen kívül HDP feliratú zászlókat lobogtattak, illetve a Cumhuriyet napilap számait. A magasba tartott transzparenseken az szerepelt, hogy "Szabadságot a bebörtönzött HDP képviselőknek", "Szabadságot a letartóztatott török újságíróknak, az újságírók nem terroristák".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×