eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Trump a győzelem küszöbén

Kevés az esély arra, hogy ne Donald Trumpnak hívják az Egyesült Államok 45. elnökét. A republikánus politikus vezet a választásokon Hillary Clintonnal szemben.

A legutolsó felmérések is a demokrata Hillary Clinton győzelmét jósolták, ám Donald Trump felborította a papírformát, és közel áll ahhoz, hogy megnyerje az amerikai elnökválasztást.

A sikerhez szükséges 270 elektori voksból már 247-et gyűjtött be az üzletember, és továbbiakat gyűjthet be, ugyanis vezet a 16 elektort érő Michiganben, a 10-et hozó Wisconsinban, és ami még fontosabb, a 20-at jelentő Pennsylvaniában is.

A demokrata Hillary Clinton egyelőre 215 elektori szavazatot szerzett, a kulcsfontosságú államok többségében vereséget szenvedett.

Megvárják az összesítést

Köszönetet mondott Hillary Clinton híveinek John Podesta, a demokraták elnökjelöltjének kampányfőnöke, de hangsúlyozta, meg kell várni az elnökválasztáson leadott szavazatok összeszámlálását. Podesta helyi idő szerint szerda hajnalban mondott beszédében nem volt hajlandó kommentálni az eredményeket, utalva arra, hogy meg kell várni a voksok összesítését.

Hillary Clinton egyelőre nem nyilatkozott.

Gratuláció

Paul Ryan házelnök már gratulált Donald Trumpnak. A wisconsini republikánus politikus még az éjjel telefonon hívta Donald Trumpot, aki várhatóan az Egyesült Államok 45-ik elnöke lesz. A házelnök - akinek korábban nem volt felhőtlen a viszonya a New York-i üzletemberrel - gratuált neki és Mike Pence alelnökjelöltnek is.

A piacok nem fogadták ilyen optimistán az eredményeket: a tőzsdék és a dollár is esni kezdett.

Az amerikai törvényhozási választásokon a képviselőházban a republikánusoknak sikerült megőrizniük a többséget, és a demokratáknak a szenátusban sem sikerült  áttörést elérniük, a republikánus többség ott is megmaradt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×