eur:
392.51
usd:
366.02
bux:
66653.29
2024. április 25. csütörtök Márk

Trump vezet az elnökválasztáson

Az elnökké választáshoz szükséges 270 elektori voks közül eddig a republikánus Donald Trump 238-at, míg a demokrata Hillary Clinton 215-et gyűjtött be a CNN összegzése szerint. Cikkünk folyamatosan frissül.

Befejeződött a választás az Egyesült Államok legtöbb államában, zajlik a szavazatok és az elektorok számolása.

A republikánus Donald Trump nyert több kulcsfontosságú államban: Ohio 18, Észak-Karolina 15 elektort jelent számára. Az üzletember győzött Floridában is, ahol a legutóbbi két választáson egyaránt demokrata győzelem született. Az állam 29 elektort ad, aki itt győz, az nagy előnybe kerül.

A legfrissebb adatok szerint Trump áll jbban Pennsylvaniában (20 elektor), Michiganben (16) és New Hampshire-ben (4) is.

Hillary Clinton jelenleg Virginiában áll nyerésre, az állam 13 elektort küld, és Nevadában is vezet.

Trump több mint ötven százalékos támogatottsággal nyert Texasban, és ezzel 38 elektort szerzett. A Fox News azt jelentette, hogy a republikánus politikus győzött Wisconsinban, áttörve az északi államok "kék falát", melyek megnyerése nélkül aligha lenne esélye a végső győzelemre. Nyert továbbá a szintén csatatérállamnak számító Iowában, valamint Georgiában, Észak-Dakotában, Dél-Dakotában, Nebraskában, Kansasban, Wyomingban, Arkansasban, Mississippiben és Idahóban is.

A 29 elektori szavazatot jelentő New York államban Hillary Clintonra szavazott a többség, ahogy Kaliforniában, Oregonban, Coloradóban, Vermontban, New Jersey-ben, Massachusettsben és Illinois-ban is. Washington állam 12 elektora is a volt külügyminiszterhez került.

Ami a szavazatok számát illeti, Trump mintegy kétmillióval szerzett többet Clintonnál.

A korábbi állásfoglalásaiban Hillary Clinton elnöksége mellett nyíltan kiálló The New York Times című amerikai lap már azt írta: 82 százalék az esély arra, hogy Donald Trump lesz az elnök. A brit Financial Times című napilap Washingtonból azt jelentette, hogy 73 százalékos esélye van Trump győzelmének.

A képviselőházban a republikánusok maradhatnak többségben. Erről további részleteket itt olvashat.

Ahogy Trump esélyei javultak, a tőzsde és a dollár is gyengülni kezdett. Erről bővebben itt olvashat.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×