eur:
369.13
usd:
345.44
bux:
48244.99
2023. június 5. hétfő Fatime

Elfogták az ETA vezetőjét

Elfogták szombat reggel az ETA (Baszkföld és Szabadság) nevű terrorszervezet 2008 óta szökésben lévő vezetőjét a franciaországi Ascain településen - közölte a spanyol belügyminisztérium.

A tárca szerint Mikel Irastorzát a francia belföldi hírszerzés és a spanyol rendőrség együttműködésével vették őrizetbe.

A 41 éves férfi 2015 szeptemberében került a betiltott szervezet élére, miután annak két vezetőjét a hatóságok kézre kerítették. "Ő felelt mindenért a terrorszervezet élén, és irányította annak minden tevékenységét" - hangsúlyozta a tárca. Irastorzával együtt egy francia nőt és egy spanyol férfit is őrizetbe vettek, akiket azzal gyanúsítanak, hogy bújtatták a férfit.

"A (letartóztatás) bénító csapást mért az ETA-ra, megfosztva a szervezetet a vezetésétől és megsemmisítve a fegyverekért és robbanószerekért felelős részét" - tette hozzá a minisztérium.

A spanyol és a francia sajtó úgy tudja, hogy Irastorzát a franciaországi Bayonne-ban tartják fogva.

A Franciaország és Spanyolország területén található Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA a nyolcvanas években követte el a legtöbb áldozatot követelő merényleteket. Az 1959-ben alakult csoportot több mint 800 ember haláláért tartják felelősnek.

Az ETA 2011-ben jelentette be, hogy felhagy az erőszakos akciókkal és leteszi a fegyvert, ám azok átadásáért és a szervezet teljes feloszlatásáért cserében amnesztiát kért tagjainak. A francia és a spanyol kormány ezt elutasította, mondván: nem tárgyalnak terroristákkal.

Címlapról ajánljuk
Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

Alacsony itthon a diplomások száma – több oka is van

A magyar fiataloknak kevesebb mint harmada rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Ezzel az aránnyal Magyarország a sereghajtók közé tartozik az EU-ban. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint csak átfogó változtatásokkal, a felnőttek felsőoktatásba való bevonásával javulhat ez az adat.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Több fronton támad Ukrajna, heves harcok három megyében - Háborús híreink hétfőn

Több fronton támad Ukrajna, heves harcok három megyében - Háborús híreink hétfőn

Zaporizzsja, Luhanszk és Donyec megyében is szárazföldi csapatokkal végrehajtott ukrán támadásokat jelentettek, orosz és ukrán források egyaránt. Közben Oroszország Belgorod megyéje továbbra is heves támadás alatt áll, a Szabad Oroszország Légió orosz hadifoglyokat ejtett. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×