eur:
394.96
usd:
371.6
bux:
66421.22
2024. április 16. kedd Csongor

A reformáció 500. évfordulójáról emlékezik meg Ferenc pápa Svédországban

Svédországba utazik hétfőn Ferenc pápa, hogy ott a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) elnökével és főtitkárával együtt vezesse az ökumenikus megemlékezést a reformáció 500. évfordulójáról.

A katolikus és az evangélikus egyház közös szertartását - amely a reformáció évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév nyitánya lesz - a Svédország déli részén található Lund székesegyházában tartják október 31-én.

Bár a katolikus dogmával szembenő lutheri tanok lefektetése a Vatikán szemszögéből nem feltétlen ünneplendő esemény, a katolikus egyházfő mostani látogatása részét képezi annak a szentszéki erőfeszítésnek, amely a többi kereszténnyel való kapcsolatok javítását és az egymás közötti párbeszédet célozza. Az, hogy a pápa jezsuita, különös jelentőséget ad a vizitnek, hiszen a jezsuita rend egykor éppen azért jött létre, hogy megvédje a katolikus hitvallást a protestáns reformerekkel szemben.

A katolikus egyházfő a lundi megemlékezés után Malmőbe utazik egy másik ökumenikus eseményre. A város stadionjában Ferenc pápa kedden misét mutat be több mint 15 ezer ember előtt. Az eseményen várhatóan részt vesz egy lutheránus delegáció is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esésben az OTP

Nagy esésben az OTP

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×