eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Életfogytiglanra enyhítette a halálbüntetéseket a kenyai elnök

A kenyai elnök életfogytiglani szabadságvesztésre enyhítette az ország összes halálra ítéltjének büntetését.

Uhuru Kenyatta sajtóhivatala még hétfőn közölte, hogy az intézkedés 2747, halálsoron lévő embert érint, köztük 92 nőt. A kelet-afrikai ország államfője ezenkívül kegyelemben részesített 102, hosszú börtönbüntetésre ítélt rabot.

Mwai Kibaki korábbi elnök 2009-ben hasonlóképp döntött, és több mint 4 ezer halálra ítéltet kímélt meg a kivégzéstől.

Muthoni Wanyeki, az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet kelet-afrikai regionális igazgatója üdvözölte Kenyatta döntését. Mint mondta, Kenya így egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy azon nemzetek közé tartozzon, amelyek már eltörölték a halálbüntetést, a megtorlásnak ezt a kegyetlen és embertelen formáját.

Kenyában emberölésért és fegyveres rablásért szabható ki halálbüntetés, de 1987 óta senkit nem végeztek ki az országban.

A gyarmati időkből fennmaradt legszigorúbb büntetési forma számos afrikai ország alkotmányában szerepel még.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×