INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

olaszország

eu

bevándorlás

kvóta

költségvetés

Csökkentené Renzi a kvótát elutasítók támogatását

InfoRádió / MTI

Matteo Renzi olasz kormányfő egy szerdai beszédében "nagyon kemény" állásfoglalást szorgalmazott az Európai Unió azon tagállamaival szemben, amelyek sok forrást kaptak, de igyekeznek kihúzni magukat a migránsok áthelyezéséről vállalt kötelezettség alól.

A miniszterelnök az olasz képviselőházban a kormány álláspontját ismertette az Európai Tanács október 20-án és 21-én esedékes brüsszeli ülése előtt, amelynek egyik témája a migráció lesz. Renzi alapvetőnek nevezte, hogy Olaszország nagyon kemény állásfoglalást kezdeményezzen a jelentős EU-forrásokban részesülő, de a migránsok áthelyezésére hivatalosan vállalt kötelezettségektől magukat elhatároló országokkal szemben.

Matteo Renzi kijelentette, hogy az EU-hoz tartozás egyenlő kötelességeket ró a tagállamokra.

Hozzátette, hogy a következő európai költségvetésben figyelembe kell venni, "ki mond igent vagy nemet az áthelyezésekre".

Az olasz kormányfő úgy látja, Európa válaszút előtt áll, és most "tényleg kockáztat": azt kockáztatja, hogy a következő generációk számára már nem a remény helyszínének fog tűnni.

Renzi hangsúlyozta, hogy a nemzetközi válságokkal szemben az uniót "frenetikus mozdulatlanság" jellemzi. Bizonyítékként az egy hónappal ezelőtti, pozsonyi informális EU-csúcsértekezletet említette, amely szerinte ígéretekkel teli, de semmitmondó és "banális" záródokumentumot mutatott fel. Az olasz miniszterelnök szerint ez volt a véleménye Jean-Claude Junckernek az Európai Bizottság elnökének is.

Matteo Renzi szerint az EU Rómában "indulhat újra" reformjaival - jövő márciusban az 1957-es római szerződések megkötésének 60. évfordulóján esedékes emlékülésen - gazdasági, migrációs, biztonsági és kulturális téren egyaránt.

A képviselőházban az olasz ellenzék véleményét Renato Brunetta, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) alsóházi frakcióvezetője foglalta össze, aki szerint Matteo Renzi jövő tavasszal már nem is lesz Olaszország miniszterelnöke. Arra utalt, hogy Renzit a december 4-i alkotmányos népszavazás esetleges kudarca lemondásra kényszerítheti.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018