INFORÁDIÓ
2023. április 1. szombat
Hugó

inforádió

külföld

angela merkel

németország

brexit

Merkel: "Ez nem lesz könnyű tárgyalás"

InfoRádió

Hatmilliárd eurós adócsökkentést jelentett be Angela Merkel. A német kancellár arról is beszélt egy csütörtöki gazdasági fórumon, hogy a Brexit-tárgyalásokon ki kell tartani az egységes piac és a mozgásszabadság összekapcsolása mellett.

„Ez nem lesz könnyű tárgyalás” - mondta Angela Merkel német kancellár az Egyestül Királyság uniós kilépésének egyeztetéseiről a német iparvállalatok szövetségének éves konferenciáján Berlinben.

"Ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy csak akkor lehetséges a teljes hozzáférés a belső piachoz, ha maradéktalanul érvényesül a munkaerő szabad áramlása, akkor Európában mindenki azt fog csinálni, amit csak akar" - fogalmazott a német kormányfő, hozzátéve, hogy rögzíteni kell, a két fél milyen mértékben fér majd hozzá egymás piacához.

Angela Merkel úgy látja, a közösségbe vetett bizalom erősítéséhez nem "nagyszabású szerződésmódosításra" vagy hatáskörök átrendezésére van szükség, hanem elsősorban a döntéshozatal felgyorsítására, és arra, hogy mindenki betartsa a közös megállapodásokat.

A jövő évi választásra készülő kancellár a német gazdaság helyzetét jónak értékelte, a költségvetés állapotát egyenesen remeknek találja, ezért bejelentette 6 milliárd euróval enyhíthetik az adóterheket 2017-ben és 2018-ban. Jelezte, továbbra is támogatja az EU és az Egyesült Államok közötti, illetve az unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt. Mint mondta, mindkét megállapodás új minőséget képviselne a hasonló szerződések sorában, és a szabad világ országainak szorosabb együttműködését hozná.

Az országa előtt álló feladatok közül az elektronikus, digitális közigazgatás fejlesztését nevezte a legfontosabbnak, amely esetében most csak a középmezőny végén található Németország, holott hamarosan az adatok jelentik majd a legfontosabb "nyersanyagot".

Kapcsolódó hang

Merkel: "Ez nem lesz könnyű tárgyalás"
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018