eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az osztrákok többsége jogosnak tartja az államfőválasztás megismétlését

Az osztrákok többsége jogosnak tartja az államfőválasztás megismétlését, és túlnyomó részük szerint a szabadságpárti jelölt fogja megszerezni a többségi támogatást - derül ki közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét a Kurier című osztrák lap ismertette hétfőn.

Az OGM közvéleménykutató intézet mintegy 800 ember megkérdezésével végezte a felmérést augusztusban.

A május 22-i választáson szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjét, Norbert Hofert a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatta. A második fordulót azonban az alkotmánybíróság határozata értelmében meg kell ismételni, mivel a bírák helybenhagyták a szavazatszámlálás érvényességét kétségbe vonó, szabadságpárti beadványt. Az államfőválasztás megismételt második fordulóját október 2-án tartják.

A hétfőn közzétett felmérés eredménye alapján az osztrákok 55 százaléka szerint indokolt a megismételt választás, 41 százaléka szerint viszont nem. Akik a tavasszal indult öt jelölt közül sem Hoferre, sem Van der Bellenre nem szavaztak, azok mintegy hatvan százaléka úgy véli, hogy nem jogos az újból kiírt választási forduló.

A válaszadók 38 százaléka szerint Hofer, míg 34 százaléka szerint Van der Bellen fog nyerni októberben. A válaszokból ítélve azok közül, akik tavasszal is elmentek szavazni, 91 százalék ismét leadja majd voksát.

A felmérést végző intézet vezetője, Wolfgang Bachmayer a lapnak úgy nyilatkozott, hogy mindkét jelölt szavazótábora igen jól mozgósítható. A kutatás eredménye szerint ugyanis Hofer támogatóinak 97, míg a Van der Bellen szavazóinak 94 százaléka biztosan az urnák elé járul majd, az ingadozóknak pedig 67 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ősszel is elmegy szavazni.

A felmérés megállapította továbbá, hogy a két államfőjelölt törzsszavazóinak nagyjából 90-90 százaléka tart ki jelöltje mellett. Az ingadozók 15 százaléka még nem tudja, hogy kire szavaz.

Bachmayer szerint októberben minden lehetséges lesz, hiszen a válaszadók hat százaléka másra adja majd voksát, mint tavasszal, leginkább az Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatói fognak mást választani.

Az intézetvezető szerint a szabadságpárti jelöltnek kedvezhet, hogy a migráció és a biztonság kérdése, valamint a menekültek integrációjának témaköre továbbra is tematizálja a közbeszédet.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×