eur:
393.86
usd:
369.41
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

N. Rózsa Erzsébet: Az Iszlám Állam radikalizálja a vallást

Bár az Iszlám Állam nagyszervezetét Irak és Szíria területén is visszaszorítják, hálózata továbbra is zavartalanul működik - mondta az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában. N. Rózsa Erzsébet hozzátette, az iszlám közösségek jelentős része elhatárolódik a szélsőséges nézeteket valló terrorszervezettől.

A legutóbbi adatok szerint Irakban 48, Szíriában pedig korábbi területének 24 százalékát veszítette el az Iszlám Állam és a terrorszervezet ellen, az Egyesült Államok által vezetett koalíció hamarosan megindulhat az általa uralt két legnagyobb város, a szíriai Rakka és az iraki Moszul ellen, ám hálózata továbbra is működik – húzta alá az InfoRádió Aréna című műsorában N. Rózsa Erzsébet, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa.

"A siker vonzó, egyre többen csatlakoznak hozzá Afrikától Bangladesig. Most már azt olvassuk az újságban, hogy azt mondja az Iszlám Állam, ha valaki jönni akar mondjuk Észak-Afrikából, menjen Líbiába, Szirtbe, mert azt ostromolják, ott van rájuk szükség. Ne Európából menjenek, hanem Európába, mert ott, vagy Oroszországban, vagy Indiában van szükség rájuk."

N. Rózsa Erzsébet úgy vélte, hogy nem csak a területszerzés fontos a szervezetnek, hanem a radikális és rendkívül leegyszerűsített iszlám-értelmezésen alapuló közösség fenntartása is, amely nem kötődik területhez.

"Egy amerikai forrásból hallottam, hogy például az Iszlám Államhoz köthető tweeteket sikerült harmadára visszaszorítani."

Ám a szervezet továbbra is nagyon komoly toborzó tevékenységet folytat, amilyen csatornákon csak tud – tette hozzá a közel-kelet és iszlám szakértő.

Az iszlám közösségek jelentős része elhatárolódik a szélsőséges nézeteket valló Iszlám Államtól - hangsúlyozta az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa. N. Rózsa Erzsébet az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: a radikális álláspont mellett a terrorszervezet rendkívül leegyszerűsíti az iszlám tanait.

A minden muszlimot összefogó egységes közösség pusztán elméleti síkon létezik, akárcsak a keresztény kultúrában – figyelmeztetett az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa. N. Rózsa Erzsébet hangsúlyozta: hiba lenne az iszlám vallást a szélsőséges és leegyszerűsített nézeteket valló Iszlám Állammal azonosítani.

A furcsa az, hogy az Iszlám Állam egy radikális értelmezést tud adni. És ebben az elsődleges ellenségei gyakran mindazok a muszlimok, akik nem ezt a radikális értelmezést vallják.”

A szakértő megjegyezte: bár muszlim vezetők rendszeresen elhatárolódnak az Iszlám Államtól, ez ritkán jut át a média és az emberek ingerküszöbén.

Nagyon sok muszlim vezető elhatárolódik, folyamatosan mondják, hogy ez nem az iszlám, az iszlám nem ilyen. Borzasztóan nehéz elhatárolódni, amikor ebben a nagyon leegyszerűsített és radikális értelmezésben is a vallás pillérei ugyanazok.”

N. Rózsa Erzsébet felidézte: a francia pap meggyilkolása után a sajtóban is komoly nyilvánosságot kaptak a franciaországi iszlám közösségek, amelyek elhatárolódtak a szörnyű cselekedettől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget - számolt be az Axios hírügynökség értesüléséről a Sky News. A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése szerint légicsapásban életét vesztette a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat - tudósított a Times of Israel. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×