eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Anglia jelentősen csökkentené az uniós bevándorlók számát

Az Egyesült Királyság távozik ugyan az Európai Unióból, de nem fordul el európai barátaitól - mondta Theresa May brit miniszterelnök szerdán berlini bemutatkozó látogatásán.

Theresa May a német kancellárral, Angela Merkellel folytatott megbeszélése szünetében a vendéglátójával tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy kormánya "ésszerű és rendezett" távozásra törekszik, ezért majd csak akkor kezdeményezi az EU-tagság megszüntetésére irányuló eljárás elindítását az uniós alapszerződés 50. cikkelye alapján, amikor végzett az EU-hoz fűződő kapcsolatok újrarendezésével elérendő célok meghatározásával.

Ez 2016 vége előtt nem történik meg - húzta alá. Hozzátette, hogy országa teljesíti az uniós tagságból fakadó kötelezettségeket és él a jogokkal, amíg az EU-hoz tartozik.

Az uniós tagságról tartott brit népszavazás egyik legfőbb témájaként számon tartott uniós bevándorlásról azt mondta, hogy százezer alá kell szorítani az évente érkező uniós bevándorlók számát.

A "leginkább fenntartható" szintet az évi néhány tízezres nagyságrendű bevándorlás jelenti - mondta Theresa May.

Kiemelte, hogy a Brexit révén megváltozik majd országa és az európai államok viszonya, de az új kormány folytatni akarja az együttműködést európai partnereivel, mindenekelőtt a kereskedelem bővítése és a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében, és azért, hogy választ találjanak a közös kihívásokra.

Ugyanez érvényes a brit-német kapcsolatokra - tette hozzá, rámutatva, hogy Németország az Egyesült Királyság második számú partnere a kereskedelmi forgalmat és a tőkebefektetéseket tekintve, és mindkét ország elkötelezett a piacok és a kereskedelem szabadsága iránt.

A "nemzetközi kihívásokat" illetően a két országnak közösen fel kell lépnie Ukrajna szuverenitásáért és területi épségéért, tennie kell a szíriai polgárháború leállításáért, foglalkoznia kell a menekültkérdéssel és a Földközi-tengeren érkező menekülthullám megfékezésével - mondta a brit kormányfő. A többi között hozzátette: a Würzburgnál történt támadás is azt mutatja, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcot is folytatni kell.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy senki nem érdekelt egy "függő játszmában", de teljesen érthető, hogy Londonnak időre van szüksége az EU-hoz fűződő viszony újragondolásához, és mindenki abban érdekelt, hogy jól előkészítsék az ország kilépését az EU-ból.

Hozzátette, hogy a kilépési tárgyalásokat csak azután lehet elkezdeni, hogy a brit fél kezdeményezi az 50. cikkely szerinti eljárást, így vendégével ugyan áttekintik a júniusi népszavazással kialakult helyzetet, de "sem formálisan, sem informálisan" nem beszélnek a kilépési folyamatról.

A kancellár kiemelte: a német kormány arra törekszik, hogy a kilépési tárgyalásokat "barátságos hangulatban" folytassák majd, és megmaradjon a két ország jó "partneri és baráti" kapcsolata, amely az EU-tagság nélkül is számos közös meggyőződésen alapul.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×