eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Törökország rendezni akarja kapcsolatait Szíriával és Irakkal

Törökország rendezni akarja kapcsolatait Szíriával és Irakkal, jó kapcsolatokat akar kialakítani a két szomszédos országgal - mondta Binali Yildirim török kormányfő egy szerdai televíziós beszédében.

Yildirim beszédében hangsúlyozta, hogy "ez a legnagyobb és visszavonhatatlan célunk: jó kapcsolatokat kialakítani Szíriával és Irakkal, valamint a Földközi- és Fekete-tengereket körülölelő szomszédjainkkal".

"Normalizáltuk kapcsolatainkat Oroszországgal és Izraellel. Biztos vagyok abban, hogy rendezni fogjuk kapcsolatainkat Szíriával is. Annak érdekében, hogy a terrorizmus elleni harc sikerrel járjon, vissza kell a stabilitásnak térnie Szíriába és Irakba" - húzta alá a török kormányfő.

Törökország számít Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének egyik legnagyobb ellenfelének, Ankara nemegyszer hangot adott annak az álláspontjának, miszerint csak Aszad távozásával stabilizálódhat Szíria. Törökország emellett több szíriai ellenzéki csoportot is támogat.

A török álláspont ugyanakkor szembe megy a rezsim oldalán Szíriában beavatkozó Oroszországéval, amellyel az orosz vadászgép tavaly novemberi lelövése miatt megromlott diplomáciai és gazdasági kapcsolatok rendezését június végén kezdte meg Ankara.

A Reuters hírügynökség szerint az Aszad megbuktatását sürgető török álláspont miatt Törökország eltávolodott az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíciótól is, amely a Szíriában és Irakban nagy területeket uraló Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni küzdelemre összpontosít.

Törökország ugyancsak június végén írta alá Izraellel a kapcsolataik rendezéséről szóló megállapodást. A két ország kapcsolatai 2010-ben szakadtak meg, miután az izraeli haditengerészet megölt tíz török állampolgárságú, palesztinokat támogató aktivistát, akik a blokád alá vont Gázai-övezetbe akartak hajózni.

Májusi hivatalba lépése óta Binali Yildirim többször azt hangoztatta, hogy Törökországnak "növelni kell a barátainak, és csökkenteni az ellenségeinek a számát". A Reuters hírügynökség ezzel a török miniszterelnök hallgatólagosan azt ismerte el, hogy Ankara korábbi külpolitikája miatt az utóbbi időben elszigetelődött.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×