eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Donald Trump pénteken megnevezi alelnökjelöltjét

Egy pénteki kampányrendezvényen várhatóan megnevezi alelnökjelöltjét a Republikánus Párt várható elnökjelöltje, Donald Trump - mondták el az amerikai politikushoz közeli források kedden.

A Republikánus Pártból származó források és médiajelentések szerint az alelnökjelöltek listáján Newt Gingrich, a képviselőház korábbi elnöke, Mike Pence indianai kormányzó, Chris Christie, New Jersey állam kormányzója és Michael Flynn tábornok, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) volt igazgatója szerepel.

Trump kedden a Fox News amerikai hírcsatornának azt mondta, hogy öten vannak versenyben a republikánus alelnök-jelöltségért. A politikus egy westfieldi kampányrendezvényen dobta be Pence nevét kedd este. "Fogalmam sincs, hogy a kormányzótok lesz-e vagy az alelnökötök, ki a fene tudja?" - mondta az egybegyűlteknek Trump.

A republikánus konvenció, amelynek során Trump a párt hivatalos elnökjelöltjévé válhat, hétfőn kezdődik Clevelandben. Az amerikai elnökválasztást november 8-án tartják, Trump demokrata ellenfele valószínűleg Hillary Clinton volt külügyminiszter lesz.

Egyelőre nem tudni, hogy ki lesz Clinton alelnök-jelöltje, de a szóbeszéd szerint James Stavridisnek, az európai NATO-erők volt parancsnokának, illetve Elizabeth Warren és Tim Kaine szenátornak is jók az esélyei.

Clinton egyik bennfentese a Reuters brit hírügynökségnek kedden elárulta, hogy Stavridis hajszálnyival kedvezőbb helyzetben van a többieknél, mert már elkezdték vizsgálni, hogy minden feltétel adott-e alelnökjelölti megnevezéséhez. Stavridis jelenleg dékán a bostoni Tufts Egyetemen.

Szakértők rámutattak, hogy Clinton döntése mögött komoly stratégiai megfontolások húzódnak. A görög bevándorlók gyermekeként született Stavridis Floridából származik, egy olyan államból, amely döntő szerepet játszhat az elnökségért zajló küzdelemben. Clinton egy elődei által is gyakran használt húzással, azaz egy nagy népszerűségnek örvendő, helyi veterán alelnökké való kinevezésével próbálhatja biztosítani magának a szavazók rokonszenvét a politikai szempontból ingatag Floridában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×