eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Börtönbüntetésre ítélték a korábbi moldovai miniszterelnököt

Kilenc év börtönre és vagyonelkobzásra ítélte hétfőn Vlad Filat volt moldovai miniszterelnököt korrupciós vádak miatt a chisinaui kerületi bíróság.

Az ítélethirdetést követően Filat újságíróknak elmondta: a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előtt készül megtámadni a moldovai bíróság határozatát. "Ez törvénytelen döntés. Ezt alátámasztja az a tény, hogy megtagadták a nyilvános eljáráshoz való jogomat. Nem is láthattuk a bizonyítékokat, amelyeket az ügyészségnek kellett volna bemutatnia. Ez nincs rendjén, az EJEB-hez fordulok" - jelentette ki.

Az ügyészség, amely 19 éves szabadságvesztést követelt Filat számára bejelentette: a hétfői ítéletet enyhének tartja és annak felülvizsgálatát fogja követelni.

A bíróság szerint a korábbi miniszterelnök tisztségével visszaélve, illetve vesztegetés elfogadásával személyes előnyöket szerzett.

A törvényszék a börtönbüntetés és vagyonelkobzás mellett megfosztotta a volt kormányfőt állami kitüntetésétől, a moldovai Köztársasági Érdemrendtől is, amelyet Nicolae Timofti államfő adományozott számára. Emellett 60 ezer lej (870 ezer forint) bírságot kell fizetnie, illetve az elkövetkező öt évben hivataltól való eltiltás hatálya alatt áll.

Tavaly októberben vették őrizetbe mintegy 260 millió dolláros korrupciós ügylet vádjával Vlad Filatot, aki 2009 és 2013 között volt Moldova miniszterelnöke, a megbukott koalícióban is kormányzati szerepet vállaló liberális demokraták delegáltjaként. A kiterjedt bankcsalás a 2014-es választások előtt történt, és állítólag három bankot érintett, másfél milliárd dolláros összértékben.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×