eur:
393.01
usd:
366.47
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Amennyiben Nagy-Britannia valóban nem lép ki az Európai Unióból...

Brit-EU-népszavazás: az elemzők örülnek az első híreknek.

Amennyiben Nagy-Britannia valóban nem lép ki az Európai Unióból, az jó hír és azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság az unión belül továbbra is Magyarország és Közép-Európa szövetségese marad a föderalizáció ellenében - mondta az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában a Nézőpont Intézet vezetője.

Mráz Ágoston Sámuel, valamint a vele együtt meghívott Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense az urnazárást követően az első, nem hivatalos, a bennmaradást jósoló felmérések alapján elemezték a helyzetet.

Gálik Zoltán kiemelte, hogy az egy képviselővel rendelkező Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) gyakorlatilag kívülről tudta rákényszeríteni a brit politikai elitet a referendum kiírására, miközben britektől mindig is távol állt, hogy közvetlenül, népszavazáson hozzanak döntést.

Mráz Ágoston Sámuel hangsúlyozta, hogy a konzervatív párt két évtizede megosztott volt a kérdésben. David Cameron brit miniszterelnök végleges döntést szeretett volna, a mostani számok alapján pedig győzött. Kiemelte, hogy a bennmaradással is egy elhúzódó, hosszú, vitás és az "Európai Unió újra kitalálásáról" szóló folyamat fog kezdődni. Hangsúlyozta, hogy újra kell tárgyalni a brit uniós tagság feltételeit, amit majd minden tagállamnak ratifikálnia kell.

A Nézőpont Intézet vezetője úgy látta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyert azzal, hogy a kampány során az aláírásával hirdetés jelent meg az egyik brit lapban. Kiemelte, hogy a magyar kormányfő eddig is jó barátságban volt David Cameron miniszterelnökkel és ez a kiállás a barátságuk további elmélyítésének lehet az eszköze.

Hozzátette, másrészt sokan meglepődtek, hogy Orbán Viktor az Európai Unió mellett kampányol, "Brüsszelben szerintem vakarták a fejüket" azok, akik az elmúlt hat évben arról beszéltek, hogy a kormányfő az Európai Unió ellensége lenne - fogalmazott.

David Cameron vélhetően át fogja alakítani a kormányát és minden esélye megvan, hogy komoly támogatottság mellett és a saját pártját is egyesítve tud majd kormányozni - emelte ki az elemző.

Gálik Zoltán arról beszélt, hogy a bennmaradással a brit miniszterelnök meg tud szabadulni sok korábbi problémától, miközben újra tudja tárgyalni az unióval való viszonyt.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×