Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagy-Britannia marad az Európai Unióban?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brit EU-népszavazás: egy felmérés szerint a bennmaradást pártoló tábor győzhetett.

A bennmaradást pártolók győzelmét valószínűsíti a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGoV által a brit EU-tagságról rendezett csütörtöki népszavazás befejezése után közzétett - hangsúlyozottan nem exit poll-jellegű - felmérés.

A YouGov által napközben elvégzett vizsgálat szerint a bennmaradásra 52 százalék, a kilépésre 48 százalék voksolhatott.

A cég több mint ötezer olyan választót keresett meg ismét a voksolás napján, akiket a népszavazás előtti utolsó felméréseibe is bevont, így alkalma nyílt mérni a szavazási szándékok módosulását is. A ház szakértői azt állapították meg, hogy a kilépéspárti táborból kisebb mértékű átáramlás történhetett a bennmaradást pártoló tábor felé.

A YouGov ugyanilyen módszerrel végzett felmérést a 2014 szeptemberében tartott skóciai függetlenségi népszavazás napján is, és akkor 1 százalékponton belüli pontossággal eltalálta, hogy az elszakadást ellenzők milyen arányban győztek.

Egy másik nagy brit közvélemény-kutató, az Ipsos MORI szélesebb, 54:46 százalékos megoszlást valószínűsített az EU-párti tábor javára csütörtök éjjel közzétett felmérésében.

Az EU-tagságról rendezett csütörtöki népszavazás után Nigel Farage, a brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb brit politikai párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) vezetője a Sky News brit hírtelevíziónak kijelentette: "úgy tűnik", hogy bennmaradást pártolók győztek a brit EU-tagságról rendezett csütörtöki népszavazáson.

E hírekre és nyilatkozatokra reagálva meredek emelkedéssel idei csúcsára erősödött a font. A font egysége, amelyet a múlt héten 1,41 dollár körüli szinten jegyeztek Londonban, átlépte az 1,50 dollárt.

A szavazóhelyiségek zárása után a kormányzó Konzervatív Párt 84 képviselője - köztük az összes kabinettag - nyílt levelet tett közzé David Cameron brit miniszterelnöknek címezve, kérve a kormányfőt, hogy a népszavazás kimenetelétől függetlenül maradjon tisztségében. Boris Johnson, London konzervatív párti előző polgármestere is aláírta a levelet, jóllehet ő a kilépésért kampányoló tábor frontembere volt.

Cameron hivatalos álláspontja a kampányban az volt, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kell maradnia.