eur:
394.95
usd:
363.54
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Több magyar nyelvű műsoridőt szeretne a szlovák közmédiában az MKP

A szlovák közszolgálati médiában sugárzott magyar nyelvű adások műsoridejének a magyar anyanyelvű lakosság létszámához való arányosítása céljából törvénymódosítást készít elő a Magyar Közösség Pártja (MKP) - tájékoztatta az MTI-t szerdán Őry Péter, a felvidéki magyar párt országos tanácsának elnöke.

A törvénymódosítás kidolgozásáról és arról, hogy a jelenlegi helyzet rendezését a szlovák közszolgálati médiánál, illetve az annak működését felügyelő szerveknél is kezdeményezni fogja az MKP kedden döntöttek a párt országos elnökségének ülésén. Ez volt az első elnökségi ülés, a másfél hete megtartott, a pártnak szinte teljesen új összetételű vezetőséget választó tisztújító kongresszusa óta.

"A közszolgálati televízió műsoridejében a magyar nyelvű programok aránya messze elmarad a magyar közösség számarányától" - mutatott rá Őry Péter. Hangsúlyozta: elfogadhatatlan és mihamarabbi megoldást kíván az a szlovák közszolgálati tévében tapasztalható állapot, hogy a két csatornán sugárzott magyar nyelvű adások műsorideje csak a töredékét teszi ki annak az időtartamnak, amely a felvidéki magyarokat létszámuk alapján arányosan megilletné.

"A felvidéki magyarok ugyanúgy fizetik a szlovák közszolgálati média működtetésének költségeit, mint a többi állampolgár, így nincs ok arra, hogy őket a műsoridő tekintetében hátrányosan megkülönböztessék, ezt a helyzetet meg kell változtatni" - jelentette ki.

A szlovák közszolgálati tévé által sugárzott magyar nyelvű műsorok együttes adásideje heti átlagban csak másfél órát tesz ki, viszont az ország lakosságának nyolc és fél százalékát adják a magyarok. Az arányos műsoridőt több éve törvény garantálja, az abban leírtakat azonban eddig nem ültették át a gyakorlatba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×