eur:
393.78
usd:
368.96
bux:
65875.07
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Tovább mélyült a gazdasági válság Brazíliában

Tovább mélyült a gazdasági válság Brazíliában az idei első negyedévben.

A brazil statisztikai hivatal szerdán kiadott jelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékkal zsugorodott január-márciusban az előző év azonos időszakához képest, míg negyedéves összevetésben 0,3 százalékot tett ki a csökkenés.

Tavaly a brazil gazdaság teljesítménye 3,8 százalékkal esett vissza, ami az utóbbi 25 év legrosszabb adata volt. Elemzők még ennél is rosszabb eredményre számítanak az idei évről, miután a március 31-ével végződő 12 hónapban 4,7 százalékkal csökkent a GDP.

Negyedéves szinten a negyedik, éves összehasonlításban pedig már a nyolcadik egymást követő negyedévben csökkent a brazil GDP január-márciusban. Utoljára 86 éve (1930-1931), a nagy világgazdasági válság közepén fordult elő, hogy a brazil gazdaság két évig zsugorodott.

A GDP csökkenése alapvetően az ipari termelés 7,3 százalékos visszaesésére vezethető vissza, míg a mezőgazdaság és a szolgáltató szektor teljesítménye egyaránt 3,7-3,7 százalékkal romlott. Keresleti oldalról a háztartások fogyasztásának 6,3 százalékos csökkenése fékezte a gazdasági növekedést, a munkanélküliség növekedésének, a jövedelmek visszaesésének és az infláció emelkedésének következményeként.

Az előző negyedévhez képest az ipari termelés 1,2 százalékkal, a mezőgazdaság 0,3 százalékkal, a szolgáltatások pedig 0,2 százalékkal zsugorodtak, miközben a lakossági fogyasztás 1,7 százalékkal, a beruházások pedig 2,7 százalékkal csökkentek.

Latin-Amerika legnagyobb és egyben a világ hetedik legnagyobb gazdasága 2014 második negyedévében került recesszióba. A gazdasági helyzet folyamatos romlása, amelyet az erős belpolitikai feszültségek is súlyosbítottak, azt eredményezte, hogy a három nagy hitelminősítő sorra egymás után megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Brazíliától.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×