INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Többszáz menekültet mentettek ki a tengerből

InfoRádió / MTI
Több mint ötszáz migránst mentettek ki a tengerből Líbia partjainak közelében az olasz haditengerészet és parti őrség hajói egy ír hadihajó közreműködésével - közölték szombaton olasz és ír hatósági források.

Az ír haditengerészet jelentése szerint a Le Roisin nevű hajójuk - amelyet a hónap elején vezényeltek a térségbe, hogy részt vegyen a földközi-tengeri mentési akciókban és az eltűntek felkutatásában - 123 migránst mentett ki egy tizenkét méter hosszú gumicsónakból, ezen kívül kihalászott egy holttestet a vízből. Egy olasz hadihajó egy másik gumicsónak 101 utasának sietett a segítésére. Az olasz parti őrség egyik hajója 322 embert mentett ki egy bajba jutott vízi járműből.

Az utóbbi héten abban a térségben legalább 65 ember veszett a habokba. Csupán az előző napon az olasz parti őrség tájékoztatása szerint csaknem kétezer menedékkérőt mentettek ki az Olaszország és Líbia közötti vizeken 17 mentési akcióban. Csütörtökön négyezer menedékkérőnek segítettek, egész héten pedig már több mint 14 ezernek. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az év elejétől május 25-ig csaknem 40 ezer ember érkezett a térségbe.

Rengeteg migráns szállt partra az utóbbi napon a dél-olaszországi Szicília városaiban, így Cataniában 890, Porto Empedocléban 600, Pozzallónál 657, Trapaniban pedig 450 ember került épségben a szárazföldre, az ország ugyancsak déli részén fekvő Reggio Calabria felé pedig 629 kimentett migránst és 45 holttestet szállít egy olasz hajó, amely vasárnap köt majd ki.

A címlapról ajánljuk