eur:
392.91
usd:
366.12
bux:
66848.56
2024. április 26. péntek Ervin

Erőszakba torkollt Kenyában az ellenzék demonstrációja

Legkevesebb egy ember meghalt, többtucatnyian pedig megsebesültek hétfőn Kenyában az ellenzéki vezetők felhívására megtartott országos demonstráción.

Tisztségviselők és szemtanúk beszámolója szerint kenyai biztonsági erők a fővárosban, Nairobiban és több vidéki városban is vízágyút és könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására és gumibotokkal ütlegelték a tüntetőket. A tiltakozó megmozdulás célja az egyebek mellett korrupcióval és elfogultsággal vádolt, független választási bizottság (IEBC) vezetőségének leváltása.

Szemtanúk megerősítették, hogy egy demonstráló életét vesztette a nyugat-kenyai Kisumuban, miután a rendőrök fejen ütötték. A Kisumutól 74 kilométerre lévő Siaya városában két tüntetőre is rálőttek, az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint mindketten életüket vesztették. A rendőrség egyes jelentések szerint szintén éles lőszert vetett be Kakamegában és az Indiai-óceán partján fekvő Mombasában is.

Raila Odinga ellenzéki vezető és támogatói ígéretet tettek arra, hogy jövő hétfőn is az utcára vonulnak, hogy elérjék a választási bizottság vezetőségének lemondását. A demonstrálók attól tartanak, hogy a jelenlegi testület működése mellett csalások fordulhatnak elő a 2017-es elnök- és parlamenti választásokon.

Kenyában múlt héten is erőszakkal lépett fel a rendőrség ellenzéki tüntetőkkel szemben. Szemtanúk szerint a biztonsági erők tagjai akkor két demonstrálót lőttek agyon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×