eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Először támadt szárazföldön Törökország a dzsihadisták ellen Szíriában

A török különleges erők egy 15-20 fős csoportja vasárnap hajnalban első ízben hajtott végre szárazföldi akciót az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által ellenőrzött területeken Észak-Szíriában - írta a Yeni Safak című kormánypárti török napilap. A szárazföldi akciót követően a török légierő csapásokat mért az IÁ állásaira, és több min 50 terroristával végzett.

A négy óra hosszan tartó felderítő beavatkozás a lap értesülése szerint az IÁ rakétakilövőinek semlegesítése céljából történt.

A szárazföldi akciót követően a török légierő csapásokat mért az IÁ felügyelete alatt álló Delha, Havar, Hardzsele, Barekati és Karaköprü falvakra. A támadás során a török haderő több mint 50 terroristával végzett, valamint megsemmisítette a dzsihadisták több fegyverraktárát és szálláshelyét. Katonai források alapján az IÁ visszavonulásra kényszerült a térségből.

Hulusi Akar vezérkari főnök szombaton tett látogatást Délkelet-Törökországban. A török haderő a felderítő beavatkozásról az Egyesült Államokat és Oroszországot is tájékoztatta.

Az akció válasz volt az IÁ-nak a délkelet-törökországi Kilis város ellen irányuló aknagránátos támadásaira. A településen az elmúlt hetekben mindennapossá váltak a hasonló incidensek, a becsapódó lövedékek következtében január 18. óta 21-en vesztették életüket. Az emberek félnek, nem mennek ki az utcára, sokan közeli rokonaikhoz költöztek.

A török kormány a támadássorozatért az IÁ-t teszi felelőssé, mivel a határ szemközti oldala, az észak-szíriai Azáz környéke a terrorszervezet fennhatósága alatt áll. Ankara ezért tüzérségével vagy légierejével rendszeresen választüzet indít, az utóbbi napokban pedig már fegyveres drónokat is bevet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×