eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ötödik ciklusát kezdheti meg a csádi elnök

Idriss Deby Itno csádi államfő ötödik ciklusát kezdheti el, miután az elnökválasztás április 10-i első fordulójának csütörtökön megszületett eredménye szerint elnyerte a szavazatok 61,5 százalékát. Az eredményt a központi választási bizottság jelentette be.

Deby fő érve az volt a kampányában, hogy a közép-afrikai ország csak az ő vezetésével képes felvenni a harcot a Boko Haram és az al-Kaida iszlamista szervezetek terroristáival, illetve tudja garantálni a térség stabilitását.

A térségben valóban a csádi hadsereg az egyik legalkalmasabb arra, hogy a Nyugat támogatásával féken tudja tartani az iszlám szélsőségeseket nemcsak Csádban, hanem a szomszédos országokban, Nigerben, Nigériában, Kamerunban is - állapította meg a Reuters. Az ENSZ adatai szerint Csád a világ öt legszegényebb országa között van.

Debynek 13 vetélytársa volt, köztük Saleh Kebzabo ellenzéki vezető, aki szerint az országnak az elnök által a hatalomban töltött 26 éve után változásra van szüksége. Deby nagy előnyt élvezett a versenyben, mert szigorú ellenőrzés alatt tartja az állami médiát és közigazgatási intézményeket. A választáson Kebzabo lett a második, de messze lemaradva Deby mögött csak a voksok 12,8 százalékát szerezte meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×