eur:
393.52
usd:
367.01
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Fóris: Egymillió emberre nem lehet ráállítani négymillió megfigyelőt

A BruxInfo vezető elemzője szerint emberi jogi és alapjogi aggályai lennének annak, ha a Nyugat-Európában már évek vagy évtizedek óta élő egykori bevándorlókat és leszármazottaikat ellenőriznék. Fóris György az InfoRádióban ugyanakkor azt mondta, hogy a múlt heti uniós megállapodás ellenőrzöttebbé teheti az EU-ba való belépést.

"Egyenként megvizsgálják azoknak a menekülteknek az ügyét, akiket átvesznek a törököktől. Csak az kerülhet át európai területre, aki egy normális menedékkérési eljárás keretében jogosultnak minősül arra, hogy európai uniós területre beléphessen. Tehát elvben kontrolláltabbá válhat egy olyan folyamat, amely az elmúlt hónapokban ellenőrizetlen volt. Így pedig a biztonságot erősítő tényező lehet" - véli a BruxInfo vezető elemzője.

Arra a kérdésre, hogy a migrációs krízis megoldása gátat szabhat-e a brüsszelihez hasonló merényleteknek, Fóris György úgy fogalmazott: "bizonyos fokig gyengítheti az utánpótlást, és gyengítheti a kapcsolattartást."

"De ne felejtsük el, hogy az információs technológia forradalmának korszakában ez már nem feltétlenül a fizikai határellenőrzésen múlik, hanem sok minden máson. Fanatizálható tömegek pedig szép számmal vannak szerte a világon, köztük Európában is" - tette hozzá.

A BruxInfo vezető elemzője szerint elvben aligha válhatnak ellenőrzöttebbé azok a nyugat-európai állampolgárok, akik bevándorlók voltak korábban, pusztán azért, mert bevándorlók.

"Már csak azért sem, mert óriási tömegről van szó. Egy ember alapos megfigyeléséhez szakértők szerint 4-11 ember kell, ami persze a szisztematikusságtól és a feladat komolyságától is függ. Egymillió emberre nem lehet ráállítani négymillió megfigyelőt" - magyarázta Fóris György.

"Másrészt ez végképp minden emberjogi és alapjogi kitételnek a felrúgása lenne. Nem szabad elfelejteni, hogy ha például csak az elmúlt hónapok bevándorlóiról beszélünk, nagyon jelentős részük - százezerek - tényleg menekültek és tényleg védelemre szorulnak" - hívta fel a figyelmet.

"Nyilván ahogy egyes csoportokról, körzetekről, személyekről kiderülnek bizonyos kockázati tényezők - bár még nem lehet kimutatni rájuk bizonyítható káros tevékenységet -, ott az elhárítás munkája fokozottabb lesz majd" - fogalmazott a BruxInfo vezető elemzője.

Az InfoRádió Brüsszeli Hét című műsora teljes egészében a keddi brüsszeli merényletek hátterével és következményeivel foglalkozik szerdán este 7 órától.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×