INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kövér László a Dél-afrikai Köztársaságban

InfoRádió / MTI
Magyarország stratégiai partnerként tekint Dél-Afrikára, az Európai Unió tagjaként is igyekszik erősíteni az Európa és Afrika közötti együttműködést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Fokvárosban.

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnökének tájékoztatása szerint Kövér László szerdán érkezett hivatalos látogatásra a Dél-afrikai Köztársaságba, ahol Fokvárosban megbeszéléseket folytatott Baleka Mbete-vel, a nemzetgyűlés elnökével, valamint Thandi Modise-vel, a Tartományok Nemzeti Tanácsa (Felsőház) elnökével. 2002 óta ez az első magyar házelnöki látogatás Dél-Afrikában.

Kövér László arról beszélt, hogy Magyarország stratégiai partnerként tekint Dél-Afrikára, határozott szándéka a problémamentes kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztése minél szélesebb területen. A mostani látogatással a parlamenti kapcsolatok kiszélesítése a cél, a legmagasabb szintű találkozókon túl a szakbizottságok és a hivatalok közötti tapasztalatcserék jövőbeni kibővítésével is.

A 2015-ben meghirdetett "Déli Nyitás" politikája révén kiemelt figyelmet szentelünk a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének az afrikai kontinens, kiemelten a szubszaharai térség fejlődő államaival. Vitás kérdésektől mentes kapcsolataink a térség országaival szilárd kereteket és biztos alapot nyújtanak az együttműködés továbbfejlesztéséhez. Készek vagyunk megerősíteni együttműködésünket a nemzetközi szervezetekben, illetve egyeztetni a fontosabb globális ügyekben a Dél-afrikai Köztársasággal - fogalmazott a házelnök.

Az Országgyűlés elnöke megbeszélésein hangsúlyozta, hogy Magyarország az Európai Unió tagjaként igyekszik elősegíteni az Európa és Afrika közötti együttműködés erősítését és kiszélesítését a politikai, a gazdasági, a biztonsági, valamint a társadalmi és szociális modernizációs területeken egyaránt. Mivel Dél-Afrika egyfajta kapuszerepet tölt be a térségben, és gazdasági súlyát jóval meghaladó nemzetközi befolyással rendelkezik, az országgal folytatott kétoldalú együttműködés multiplikátorhatású lehet, erősítve jelenlétünket az egész kontinensen.

Magyarország a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére 2014-ben kereskedőházi irodát nyitott számos afrikai ország mellett (Ghána, Botswana, Etiópia, Zambia) Dél-Afrikában is. A kereskedőházi partner az eltelt időszakban számos együttműködési projektet tárt fel és indított el a védelemgazdaság, a járműipar, az egészségipar, az élelmiszeripar és a mezőgazdasági technológiák területén. Az utóbbi években némileg visszaesett exportot úgy kívánják növelni, hogy ezzel hozzájáruljanak a helyi kapacitások fejlesztéséhez, ezen keresztül Afrika gazdaságának dinamizálásához a magyar technológia és innováció átadásával - olvasható a közleményben.

Magyarország Afrika-politikájában a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kap a civil szféra kapcsolatépítésének támogatása, ezen belül a felsőoktatás és a szakképzés terén ajánlott fel segítséget. A Stipendium Hungaricum ösztöndíj program révén három éven keresztül évi száz dél-afrikai hallgatónak kínálnak magyarországi képzést.

Az Országgyűlés elnöke magyarországi hivatalos látogatásra hívta meg mindkét tárgyalópartnerét, akik a meghívást elfogadták.

Kövér László Fokvárosban, a parlament előtti téren megkoszorúzta Nelson Mandela szobrát. A házelnök Johannesburgban találkozik a dél-afrikai magyar közösség tagjaival, ünnepi beszédet mond a március 15-i megemlékezésén, és megkoszorúzza az 1956-os emlékművet.

A címlapról ajánljuk