eur:
394.27
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

EU-török csúcs: megtörhető az embercsempészek üzleti modellje

Az Európai Unió és Törökország között a menekültválság kezeléséről született elvi megállapodással megtörhető az embercsempészek üzleti modellje - közölte szerdán Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Az új egyezmény nyomán, amelynek értelmében Törökország visszafogadja az onnan illegálisan Európába induló migránsokat, egyértelmű lesz a migránsok számára, hogy csak törvényes úton lehet bejutni a kontinensre - hangsúlyozta az EU-biztos a csúcstalálkozó eredményeiről tartott vitában.

Dombrovskis kifejtette: az unió gondoskodni akar arról, hogy a szíriai menekültek megfelelő körülmények között élhessenek Törökországban és a finanszírozás már meg is kezdődött.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője kijelentette, pozitív fejlemény, hogy végül eredménnyel zárult az uniós és török vezetők hétfői brüsszeli csúcstalálkozója. Mint mondta, most először átfogó megoldást látunk magunk előtt.

Weber a török kormány érdemeit méltatta a menekültek befogadásával kapcsolatban, ugyanakkor leszögezte: Törökországhoz partnerségi, nem pedig függőségi kapcsolat fűz bennünket. "Európának saját magának is olyan helyzetben kell lennie, hogy technikai eszközökkel, akár kerítésépítéssel biztosítani tudja a határokat" - mondta a bajor politikus.

Hozzátette, az EPP aggályosnak tartja a vízumliberalizációval és a török csatlakozási tárgyalások felgyorsításával kapcsolatos javaslatokat, valamint kifejtette, hogy projektalapú támogatást kell nyújtani Törökországnak ahelyett, hogy közvetlenül Ankarának utaljnk a menekültek ellátásához nyújtott pénzügyi segítséget.

Gianni Pittella, a szociáldemokrata képviselőcsoport (SD) vezetője felszólalásában úgy vélekedett, hogy nem szabad barterüzletet kötni a menedékkérők terhére. Elmondta, a nemzetközi jog tiszteletben tartásával megvalósuló mély együttműködésre van szükség a menekültek és migránsok méltóságának megőrzése érdekében.

A frakcióvezető kijelentette, nem mások felelőssége, hogy megoldják Európa problémáit. Folytatni kell a párbeszédet, végre kell hajtani az áthelyezési tervet, le kell zárni minden illegális bevándorlási útvonalat és itt az ideje, hogy meginduljanak a szíriai béketárgyalások - mondta Pittella.

Syed Kamall, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű frakció képviselője mindenekelőtt leszögezte, hogy nem az irreguláris migránsok az ellenségeink, hanem az embercsempészek, akik kihasználják őket. Ezután arról beszélt, hogy számos fenntartása van a hétfő éjjel született megállapodással kapcsolatban, például az, hogy Európa az egyik nyomást váltaná fel a másikkal, ha eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője alapvetően egyetértett Kamallal, és azt hangoztatta, hogy ezzel az egyezménnyel kiszervezzük a problémák megoldását. "Olyan alku ez, amellyel Törökország kezébe adjuk a kulcsokat Európa kapuihoz" - mondta. A "rendkívül problematikus" megállapodás szerinte ráadásul nem is állítaná meg az embercsempészeket, a menekültek ugyanis kétségbeesésükben alternatív útvonalakat keresnének, az olaszországi Lampedusán, Máltán vagy Albánián keresztül.

A körvonalazódó megállapodás értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kéri, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×